Megalakult a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete 

Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete (MGYKE) 2013. április végén. A szervezetet pincészetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy az szakmai érdekképviseletként védje a gyümölcsbor készítők érdekeit és elősegítse a minőségi alapanyagokból készült hazai nedűk kereskedelmét. Az egyesület a készülő Élelmiszerkönyv részét képező gyümölcsbor rendeletet is véleményezték. 
Csak erős idegzetűeknek!

Csak erős idegzetűeknek! 

Aki figyelmesen tanulmányozta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavaszi közgyűlését megelőző nap programját, annak nyilvánvaló volt, hogy a nulladik nap előadásainak témái több mint érdekesek, ezért nagyon sokan érkeztek a közgyűlés előtti napon Kecskemétre, az éppen ekkor átadásra került Four Points by Sheratonba, amely a nemzetközi lánc első magyarországi négycsillagos business hotelként üzemelő tagja.

Megújult a kisbéri Bakony étterem 

Európai uniós társfinanszírozású pályázattal bővíthette eszközparkját, újíthatta fel konyháját és szerezhetett be új bárszekrényt egy kisbéri étterem. A beruházás LEADER-támogatással jöhetett létre.

Az ételmaradékokba nem kerülhet más szemét 

(MTI) - Büntetné Malmö önkormányzata a nem megfelelően szelektív szemétgyűjtést.

Módosította a parlament a hegyközségi törvényt 

(MTI) - Módosította az Országgyűlés hétfőn a hegyközségekről szóló törvényt, mert az előterjesztők szerint az idén január 1-jén hatályba lépett jogszabály több olyan rendelkezést is tartalmazott, amely nehezíti az egyértelmű jogértelmezést.
Vizsgafőzés a BKF Vendéglátás Szakirányán

Vizsgafőzés a BKF Vendéglátás Szakirányán 

A BKF Turizmus és Vendéglátás Intézetének vendéglátás szakirányos hallgatói vizsgafőzés keretében látták vendégül a szakirány szakmai partnereit és oktatóit.

6297 kínai étteremben evett egy férfi 

A Los Angeles-i David Chant az ötvenes években még a szülei vitték el néhányszor a város kínai negyedének éttermeibe, ő azonban akkoriban még utálta a kínai konyhát, ezért csak sima rizst volt hajlandó enni - írja a Nők Lapja Café.

Az is emberrablás, ha nem engedik el a nem fizető turistákat 

 A Kúria fenntartotta a jogerős ítéletet, és kimondta: jogi értelemben emberrablásnak számít, hogy egy bárban nem engedték el a külföldi turistákat, amíg ki nem fizették "elképesztő összegű" számlájukat - számolt be az Index a felülvizsgálati eljárás eredményéről hétfőn.

Költözik a Zazzi 

Költözik a Zazzi

Bemutatjuk az Étlap és itallap verseny nevezőit 

A Vendég & Hotel idén tavasszal ismét meghirdette Étlap és itallap versenyét, amelyre folyamatosan érkeznek a jelentkezések.

Lezárult a nevezés a Pannon Bormustrára 

... a legnagyobb presztízsű hazai borversenyre.

BorOskolával nyit a Pünkösdi Nyitott Pince Napok 

2013. május 18-19-20-án országszerte több mint 100 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén bekukkanthatunk a pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők színfalai mögé. A pünkösdi pincehangulatra idén könnyű lesz a felkészülés, hiszen a Nyitott Pincék Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. május 6-tól 5 napon át tartó BorOskolát szervez, ahol a legjobb „tanulók” borkóstolót, birtoklátogatást, borválogatást nyerhetnek.

Halálos méreg a narancslében 

Halálos adag mérgező alkoholt került egy starbuckos narancslébe San Joséban. A gyanúsítottat gyilkossági kísérlettel vádolják – írja a ABC híre alapján az Index.

Elárverezik a francia elnöki hivatal borkészletét 

(MTI) - Elárverezik a francia elnöki hivatal borkészletének egytizedét: május 30-án és 31-én egy 2200 eurós értékűre becsült 1990-es Petrustól kezdve a szerényebb minőségű borokig mintegy 1200 üvegre lehet majd licitálni a párizsi Hotel Drouot árverési háznál.

Hatalmas tömeg és kiváló hangulat 

Óriási érdeklődés mellett zajlott 2013. április 27-én a II. Egri Csillag Borfesztivál, melynek idén is az Egri Vár adott otthont. A rendezvényen a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága is képviseltette magát, így a látogatók a remek borok mellett, turisztikai információkat is kaphattak a helyszínre érkezéskor.

Bréking: spanyol a világ legjobb étterme! 

Hétfőn este adták át a World's 50 Best Restaurants díjakat. 2013-ban az "El Celler de Can Roca" (Girona, Spanyolország) lett a világ legjobb étterme.

Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet 

(MTI) - Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet, amely egyebek között a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermektáborokban és kórházakban alkalmazható étrend táplálkozás-egészségügyi előírásait tartalmazza. A kormány honlapján olvasható dokumentumhoz május 10-ig várják a véleményeket.

Lecsapott a NAV 

(MTI) - A gyanú szerint csaknem 160 millió forinttal károsította meg a költségvetést egy egri borászati cégcsoport fiktív számlázással, illetve állami támogatás jogtalan felhasználásával - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtószóvivője az MTI-vel.

Gárdonyi-emlékév: különleges nedűkkel készülnek az egri borászok 

(MTI) - Különleges nedűkkel teszik emlékezetessé a Gárdonyi-emlékévet az Egri Borvidék borászai: elkészítik a Gárdonyi Gézáról elnevezett bort és a legkiválóbb egri termelők által jegyzett Egri Csillag Grand Superiort.

Májusban hazánkba érkezik a Chuck E. Cheese’s® étteremlánc hálózatfejlesztési igazgatója 

A Chuck E. Cheese’s®  közel 40 éves múltra tekint vissza és az amerikai kontinens egyik jellegzetes, kifejezetten gyermekek szórakoztatására létrehozott étterem-lánca.

Villa Sandi borokra hangolt vacsora a Four Seasonsben 

A venetói konyha újrakomponált, jellegzetes fogásaiból és a Villa Sandi borászat boraiból állította össze pénteki borvacsorájának menüsorát a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest februárban kinevezett új séfje, Leonardo Di Clemente.

Drasztikus áremelés a McDonald's-nél 

Drasztikus áremelés a McDonald's-nél

Borászbál 

Borászbál

Szekszárd a rosé-világ közepe 

Szekszárd a rosé-világ közepe

Több száz bort mustrálnak a Szent György-hegyi Napokon 

(MTI) - Gasztronómiai és szórakoztató programok mellett a térség borászatai több száz borral versenyeznek az április 23-én kezdődő Szent György-hegyi Napokon.

Útikönyv a magyar borvidékekről 

Száznegyvenöt kiemelt pincét ismertet részletesen Bede Béla Magyar borvidékek című útikalauza; a Corvina Kiadó tematikus útikönyvsorozatának második kötetét szombaton mutatták be a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Párnacsatát rendez a Dunyha Vendéglő 

Április 20-án délután három órától gyermekkort idéző párnacsatára készül Budapest első libaétterme, a Dunyha Vendéglő, mely a kerekerdő közepén, a Budai Tájvédelmi Körzet lágy ölén várja a hazai ízekért rajongókat. A pihe-puha környezetben tartott program nagy csatát ígér. Aki a párnacsata napjáig behozza otthonról a már nem használt, régi, elnyűtt párnáját, egy madártejet kap ajándékba.

Rabsicokkal sefteltek a vendéglősök 

Rabsicokkal sefteltek a vendéglősök

A KFC Szlovéniában nyit 

Szlovéniában is megjelenik a McDonald's utáni második legnagyobb amerikai gyorsétteremlánc. A KFC mellett a szendvicseket árusító Subway is újranyitja ljubljanai üzlethelyiségé t- adta hírül az Invest Slovenija cikke alapján a HVG..

Pizza VB Parmaban 

A világbajnoki címért versengenek a héten a pizzasütők Olaszországban. Ötszáz pizzasütő mester méri össze tudását a parmai versenyen.

Eger volt a legjobb Bordeaux-ban 

Eger ismét bizonyított a legrangosabb nemzetközi borversenyen. Az egri pincészeteknek igazi éremesőben volt részük Bordeaux-ban: 4 arany, 5 ezüst és 9 bronzérmet szereztek.

Slowing sushi 

(MTI) - Rohamosan veszítenek népszerűségükből a szusit az asztalok között köröztetett futószalagokon felszolgáló éttermek Japánban, miután a vendégek a gyorsaság helyett egyre inkább a frissességre helyezik a hangsúlyt.

Só stop Mexico City-ben 

Ha egy étterem megszegi, bírság ugyan nem jár érte, de el kell számolni az agyvérzésben meghaló mexikóiakkal.

Az ARAZ étterem is nevezett az étlapversenyre 

A budapesti belvárosban található ARAZ étterem is benevezett a Vendég és Hotel étlapversenyére. 

Mosolykampány a McDonald's-nél 

Goromba munkatársakra panaszkodnak az amerikai McDonald's vevői, a vezetőség általános mosolykampányt tervez. A cég növekedése az utóbbi időben megtorpant - írja az origo.

Elkészült a magyar bor arculati kézikönyve 

A Nemzeti Bormarketing Program keretében elkészült a magyar borok egységes megjelenésének keretet biztosító új arculat, melynek használatát a Magyar Turizmus Zrt. a magyar borok népszerűsítésére ingyenesen biztosítja.

Csődbe ment Bangó Margit étterme? 

Nemrég csődbe ment Bangó Margit étterme, amit három évvel ezelőtt azután nyitott, hogy a Tv2 Hal a tortán című főzőműsorában nagyon népszerűek voltak a fogásai – írja a Bors.

Lezárult a CÉGÉR alkotói pályázat első fordulója 

A második CÉGÉR - Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázat borászokból, gasztronómusokból és grafikusokból álló szakmai zsűrije kiválasztotta azt a 10 grafikust, akik az első fordulóban beadott pályamunkájuk alapján továbbjutva elkészíthetik egy-egy hazai bor címketervét. A sajtónyilvános eseményen mutatkozott be a projekten résztvevő 10 borász is, akik szintén tehetségük alapján kerültek kiválasztásra. A 2012-es pályázat döntőseinek munkái borkóstolókkal egybekötött kiállításon bemutatkoztak Rómában, Berlinben és Párizsban, valamint túlmutatva a pályázat célkitűzésein egytől-egyig megbízást kaptak borász-párjuktól.

A klímaváltozás átírja a bortérképet is 

A valaha finomnak tartott fehérborok testesebbek lesznek, míg egyes átlagos vörösborok valóságos gyümölcsbombákká alakulnak át. 

Fizetésért sztrájkolnak a gyorséttermi alkalmazottak 

Múlt csütörtökön több New York-i gyorsétteremben is sztrájkoltak a dolgozók. Az alkalmazottak kétszer annyi fizetést követelnek, mint amit most keresnek, hiszen abból - állításuk szerint - lehetetlen megélni - adta hírül a Jobline.

Rizling- és cabernet-siker 

Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyei termelők kapták a legrangosabb elismeréseket a Magyarországi Németek Országos Borversenyén, amelyre a hét végén került sor a baranyai Mecseknádasdon.

23 ország 4225 kiállítója a Vinitalyn 

Az itáliai és a nemzetközi borászat mutatkozik be vasárnaptól a Vinitaly veronai borfesztiválon,

(Fok)hagymát (fok)hagymával 

A sokatmondó The Stinking Rose, vagyis magyarul A bűzlő rózsa nevet kapta az a San Franciscóban működő étterem, ahol az étlapon szinte csak és kizárólag fokhagymás ételek, illetve néhány fokhagymás ital is szerepel - adta hírül a Nők Lapja Café.

Éttermet nyit Fásy Ádám 

Nemrég szakácskönyvet adott ki, most pedig egy fővárosi étterem megnyitásán gondolkodik - adta hírül a Blikk.

Digitális étlap a Vendég & Hotel „Kérem az étlapot!” versenyén 

Mostantól folyamatosan bemutatunk néhányat azokból a pályázatokból, akik jelentkeznek „Kérem az étlapot!” versenyünkre. Íme, egy Villányról érkezett nevezés, a pályázó Halasi Pince rövid bemutatkozásával:

Kiválasztották Héviz város borát 

A Városháza konferenciatermében szakértőkből álló zsűri kóstolgatta és véleményezte a nedűket. A zsűriben Kreil Vilmos (Balatoni Borház), Both Gábor (Veszprémi Egyetem), dr. Szakonyi József (hivatásos borkóstoló), Kielmayer Krisztián (nemzetközi borakadémikus) és Karádi Szabolcs (sommelier) vett részt.

Öt és fél millió forintért lehet vacsorázni a világ legjobb séfjével 

Egy szerdai hongkongi árverés névtelenséget kérő győztese 180 ezer hongkongi dollárért (5,46 millió forint) szerzett jogot arra, hogy elfogyasszon egy vacsorát Adria társaságában, a séf fivérének Tickets nevű barcelonai éttermében.

Világbajnok séf járt Szentgotthárdon 

Mesterszakácsoktól leshettek el szakmai fogásokat a III. Béla szakképző iskola szakács tanulói a közelmúltban egy közös magyar-szlovén pályázati program keretében.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!