Gasztro
Indulna a Bocuse szakácsversenyen? Küldjön receptet!
Ki képviseli hazánkat 2024-ben a norvégiai Trondheimben a Bocuse d’Or európai döntőjén? A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2023. május 31-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.
Megvannak a Gyulai Pálinkafesztivál győztesei
Lezajlottak a zsűrizések a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeiként meghirdetett Brillante-2023 nemzetközi pálinka és párlat-, valamint az Év pálinkás bonbonja versenyekre. Az először meghirdetett pálinkásbonbon-versenyre idehaza működő vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal, és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a meggy, külön bírálták a meggypálinka felhasználásával készült édességeket. Utóbbiból 41, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 66-ot neveztek be.
Nemzetközileg is elismertek a békésszentandrási sörök
Folyamatosan fejleszt a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, tavaly új termékkel, ciderrel jelentkeztek, amely a napokban egy rangos csehországi versenyen a magyar versenyzők között egyedüliként aranyérmet nyert - közölte a főzde csütörtökön az MTI-vel.
Idén mi lesz Keszthely város tortája?
Május végéig két kategóriában is nevezhetnek a zalai cukrászdák a „Keszthely Város Tortája 2023” pályázatra. Nevezési díj nincs, viszont új, kreatív alkotásokat várnak, a keszthelyi kapcsolódás idén külön értékelési szempont lesz.
Badacsonyi borok sikere New Yorkban
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ismét hatalmas érdeklődés övezte a patinás budapesti New York Palota Róma termében a tavasz első nagy borvidéki kóstolóját, az április 22-én megrendezett Badacsony New Yorkban eseményt - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Újhullámos és Bib Gourmand-t érő ételeket kóstoltunk a Balatonnál
Helyi alapanyagok, szezonális konyha, régiós ízek és gondolkodás Siófoktól Balatonmáriafürdőig, Balatonszemestől a Kőröshegyig. Folytatjuk beszámolónkat a Balaton déli partján tett gasztrokalandozásunkról.
Szingapúri szakkiállításon az AMC
Nyolcadik éve szervez közösségi megjelenést az Agrármarketing Centrum (AMC) a délkelet-ázsiai (ASEAN) térség egyik legjelentősebb élelmiszer- és ital szakkiállításán, a szingapúri FHA-n (Food and Hotel Asia). Az április 25-28. között zajló seregszemlén az AMC közösségi standja hatvan négyzetméteren, nyolc kiállító részvételével várják a magyar élelmiszerek iránt érdeklődő beszerzőket, disztribútorokat és importőröket. A magyar cégek kínálatában a fagylalttól, illetve a fagyasztott termékektől kezdve a mézen, a borokon és a bodzaleven át a mangalica- és galambhúsig számtalan termék megtalálható.
Jön az újabb közösségi edénymegosztó rendszer
Ételkiszállításhoz használható, visszaváltható, "közösségi edénymegosztó rendszer" kifejlesztéséhez nyert 136,06 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a nagykanizsai Pannon Mechanika Kft. - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást
Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét borászat várja majd a "borangolókat".
iVario a RATIONAL-tól: váltás a kereskedelmi konyhákban
Rengeteg konyhai gépet használ, hogy sok mindent elvégezzen? Nagy személyzetre van szüksége 500, 800 vagy akár 1000 adagos étkezéshez? Folyamatosan figyelnie kell az alapanyagait a főzés során? A RATIONAL-nál, a melegétel-készítés specialistájánál mindhárom kérdésre a döntő „nem” a válasz. Mert az iVario helyettesíti a serpenyőket, forralókat és a nagynyomású főzőberendezéseket a kereskedelmi konyhákban. Ez azt jelenti, hogy egyetlen főzőrendszerrel főzhet és bő olajban süthet. És ezt akár 4-szer gyorsabban és akár 40%-kal kevesebb energiával teheti meg.
Ismét beigazolódott, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos
Idén 30. alkalommal tartották Olaszországban, Pármában a Pizza Világbajnokságot. A Magyar Pizzaválogatott tisztességesen helytállt: 52 ország több mint ezer résztvevője és közel 700 pizzaséfe között.
Titkosan jó tunéziai etetőhely nyitása Budapesten
Megnyílt az első tunéziai étterem a böjti hónap, a Ramadán zárónapjára, a pesti Népszínház utcában. Tulajdonosaitól a Sidi Bou Said nevet kapta.
Tata és környéke: kétcsillagos gasztronómia prémium borokkal
A Magyar Utazási Irodák Szövetségének csütörtöki közgyűlésén a tatai Platán Gourmet és Bisztró és a Nesz-mélyi Borvidék kínálatával is megismerkedhettek a részvevők.
A Gault&Millau belistázta Szlovénia legjobb éttermeit
A neves francia étteremkalauz felkutatta az ország legjobbjai helyeit, és díjazta azokat is, akik kimagasló színvonalon és egyedi kulináris látásmóddal várják a gasztroutazókat. A 2023-as Gault&Millau kiadványba 180 étterem, 100 POP hely, 93 pincészet és 25 helyi farm helyet kapott; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.
Bor, bringa, Balaton
Különleges élmény vár azokra, akik május 6-án ellátogatnak a festői szépségű Nivegy-völgybe: izgalmas e-bike túrával várják az érdeklődőket, ahol a környék látnivalói mellett a helyi borászatokat is felfedezhetik.
Végigkóstoltuk a déli part színe-javát
Tizedik. szezonját kezdi a Port Étterem és Panzió Balatonmáriafürdőn, amely komoly éttermi kapacitásbővüléssel, és ami a szálláshelyet illeti új, panzióktól nem megszokott szolgáltatással vág bele az idénybe – tudtuk meg a Helló déli part! címmel megrendezett gasztronómiai és borászati tanulmányúton.
Új arculat és név a Veszprémi Érseki Pincészet borainak
Új arculattal jelentkezik a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládja – a címkéken többek között a veszprémi Érseki Palota dísztermében látható mennyezeti kifestés alakjai tűnnek fel. A Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 elnevezésű borcsaládokhoz tartozó borokat május közepétől bárki megkóstolhatja.
A pisztácia lesz a 3. Kürtőskalács Vigalom főszereplője
Az idén 20 éves születésnapját ünneplő Vitéz Kürtős igazi jubileumi évre készül, aminek első állomása a méltán népszerű Kürtőskalács Vigalom. Május 12-14. között ugyanis újra megnyílik a kürtőskalács rajongói előtt a Fővárosi Állat- és Növénykert kapuja, hogy kicsik és nagyok ünnepelhessék együtt ezt a mennyei hungarikumot.
Új gasztrokoncepció a Matild Café & Cabaret-nál
Megújult a la carte étlap és vasárnaponként izgalmas kínálatú Sunday Brunch várja a vendégeket a főváros legyik legszebb, történelmi kávézójában.
Terasznyitás a Belváros egyik legjobb lazulós helyén
Már közel egy éve várja vendégeit a Sophisto Restaurant, a hely pezsgőbárként indult, mára viszont már közkedvelt vacsora-, brunch- és ebédhelyszínné nőtte ki magát.
Székely Kutyából nem lesz szalonna!
Most nem egy, a székelyeknél honos kutyafaját vizsgálunk meg közelebbről, hanem ez egy újragondolt hot dog - székely gasztronómiai csavarral. A 2,5 éve, a pesti Andrássy úton megnyitott SZÉK Restaurant & Barban került most fel legfrissebb étlapjukra.
Vérpezsdítő tangó, tüzes borok kíséretében
A Malbec Világnapját 2011 óta minden évben április 17-én tartják annak emlékére, hogy Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök hivatalosan is küldetésévé tette, hogy átalakítsa Argentína borászatát, és ezért új fajtákat hozatott be. Ebből az alkalomból tartott nagyszabású borászati találkozót Magyarország argentin nagykövetsége az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben, adta hírül társoldalunk, az mfor.hu tudósítása.
Fogynak a szakácsok a VakVarjú éttermekben!
Fogyni kezdtek a szakácsok és a felszolgálók a budapesti VakVarjú éttermekben. Az étteremcsalád ügyvezető-tulajdonosa, Semsei Rudolf cégcsoportján belül hirdetett fogyókúra versenyt, amivel az egészségesebb életmódra próbálja ösztönözni a finomabbnál finomabb ételek bűvkörében élő kollégáit. A kihívás jótékony célt is szolgál, a leolvadt kilók a verseny végén Forintokká alakulnak át, amivel a cégcsoport a sérült és fogyatékkal élő embereknek a mozgás örömét átadó SUHANJ! Alapítványt támogatja.
Specialty kávé és signature ételek jó adag kultúrmisszióval körítve
Tavaly augusztusban, a pandémiás időszak végén nyitott meg a Dunakanyarban a Zsengélő Café. A kávézó-reggelizőt térségszerte egyre nagyobb érdeklődés övezi, vonzáskörzete rohamosan nő, úgyhogy helyiként becsületbeli ügy lett számomra - elfogultság nélkül - felgöngyölíteni, mi is a hely sikerének titka.
Ezek a döntősök az Ország tortája idei versenyén
A megmérettetést hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
Tíz éves a főváros egyik meghatározó gasztrohelye
Éppen tíz éve annak, hogy a Kempinski Hotel Corvinus Budapest elkezdte az együttműködést a Zsidai Csoporttal, és ennek eredményeként megnyílt a házban az ÉS Bisztró a luxusszálloda földszintjén. Az étterem az elmúlt évtizedben számos díjat és elismerést kapott.
Szakmai nap a Bagolyvárban, nyit a Gundel Kert
2023. április 17-én, 10:00-17:00-ig szakmai nyílt napot tart a Bagolyvár.
A la carte étteremként is újranyitott a Spoon The Boat
A Covid óta rendezvényhelyszínként működő hajókomplexum 2023 áprilisától a la carte éttermi szolgáltatásokkal kibővülve működik tovább. Az elmúlt néhány hónapban több felújítás is történt, de ezalatt megőrizték a Spoon eredeti stílusjegyeit. Az üzemeltető Eventrend Group tulajdonosai és az étteremhajó ügyvezetői részletesen bemutatták lapunknak a helyszínt, amely most újrapozícionálva tér vissza a budapesti turizmus vérkeringésébe.
Milliós fizetésekkel csalogatják a munkaerőt a Balatonra
Idén sem ússza meg a Balaton munkaerőhiány nélkül a szezont. A sok százezres “álomfizetések” továbbra is elérhetők, de annak is megvan az ára: irgalmatlanul sokat kell érte dolgozni.
Vége a felkészülési időszaknak, úton a Magyar Pizzaválogatott
Elindult a Kovács Lázár (Lázár Chef) vezette Magyar Pizzaválogatott az április 18-20. között, Olaszországban, Pármában megrendezésre kerülő Pizza Világbajnokságra.
A magyarországi vendéglátás forgalmi adatai
A hazai vendéglátóhelyek forgalma (2021-2023 február).
Szerencse, hogy nem lett informatikus: Semsei Rudolf
A vendéglátás sikerembere, jelene és jövője, egy folyton bővülő cégcsoport vezetője. Semsei Rudolf a Budapest Party Service Kft., a VakVarjú étteremcsalád és a Dobay Cukrászda tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke,a MaReSz rendezvénygasztronómia tagozatának vezetője. Négy-gyermekes családapa, a munkája és a családja a szenvedélye, és nem mellesleg kellemes beszélgetőtárs.
Az őrségi Pajtából érkezett a BDPST új kreatív séfje
Farkas Richárd, március 1-jétől a BDPST Group gasztronómiai egységeit összefogó F&B divíziót erősíti. Korábban közel hat évet töltött az Őrségben a Pajta étterem séfjeként, számos elismerést kapott nem csak a vendégektől, de a szakmától is. A BDPST Group kreatív séfjeként feladatai közé tartozik a cégcsoport éttermi koncepcióinak fejlesztése, a hazai, termelői, minőségi alapanyagok felkutatása - tájékoztatta lapunkat a társaság.
MTÜ: informatikai szállítókat szólít meg
Mintegy 1200 hazai informatikai szállító kérheti mától blokknyomtatóinak tesztelését a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Az MTÜ a Modern Vállalkozások Programban résztvevő társaságok eszközeit tesztelve azt vizsgálja, hogy azok megfelelően működnek-e az Ügynökség új, VENDÉGEM szoftvercsaládjával.
Badacsonyi borok csúcsgasztronómiával a fővárosban
Már javában zajlanak az előkészületek a Badacsony New Yorkban esemény kapcsán. A jelentős múltra visszatekintő népszerű seregszemle, amely a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként jött létre, immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a patinás New York Palota Róma termében - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Átadták az Év Bortermelője 2022 díjat
Az 1991-ben alapított „Az Év Bortermelője Magyarországon” díj került a díjazotthoz a minap a Marriott Hotel báltermében megtartott ünnepségen. A kitüntetett 2022-ben Figula Mihály lett. A Magyar Bor Akadémia által létrehozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022” cím a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
Elindult a nevezés a pizzakészítő bajnokságra
2023. május 5-6. között kerül megrendezésre a Piaggio Pizzakészítő Bajnokság a Tavaszi Food Truck Show keretein belül Budapesten, a Kincsem Parkban - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Amikor a sajt a borral jegyben jár
A sajt a bor legjobb barátja, tartja a mondás. Külön-külön is izgalmas, de amikor a kettőt egyszerre lehet fogyasztani, akkor az egymással harmonizáló és egymást kiegészítő ízek egyszerre emelik magasabb szintre a sajt és a borfogyasztást. Ha pedig hazai, kis tételes magyar borokat párosítanak hazai kézműves sajtvariációkkal, az a köztük lévő kapcsolat kiteljesedését jelentheti.
Emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban
A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel csütörtökön.
Pörkölt törökmogyoró íz is bekerült a Nespresso világába
A Nespresso kínálatában évek óta kínálnak ízesített kávékapszulákat. Elsőként a vanília, a karamell és az étcsokoládé ízű kapszula került forgalomba, mostantól pedig új pörkölt mogyoró ízzel bővült Original és a Vertuo ízesítettkapszula-család.
Kóstolja Olaszország ízeit korlátlanul Húsvétkor is!
Az Ape Regina az első olyan hazai étterem, amely az olasz és mediterrán ízvilágot és az "All You Can Eat" koncepciót ötvözi. (X)
A kávé- és bárvilág seregszemléje a Millenárison
Mintegy ötven kiállító termékeiből kóstolhatnak a látogatók szombaton és vasárnap a Millenáris B csarnokában a 13. KávéBár Bazáron; magyar kávé- és bárvilág seregszemléjén szakmai versenyek és mesterkurzusok is várják a közönséget.
Népszerűek a magyar borok Tajvanon
Az elmúlt években a Chifu Wine folyamatosan növelte szerepét Tajvan borpiacán, és immár a legismertebb és legmegbízhatóbb magyar bor importőrként és disztributorként tartják számon. A vállalat az évek során kiépített erős szakmai kapcsolatainak köszönhetően a legkiválóbb magyar borászatokkal dolgozik együtt, és a legkiemelkedőbb minőségű magyar borokat kínálják a tajvani fogyasztóknak.
Izgalmas új koncepció az idei dubaji gasztrofesztiválon
A Dubai Food Festival (DFF), a Közel-Kelet legnagyobb éves kulináris ünnepe a jövő hónapban kezdődik, hogy gasztronómiai események és élmények izgalmas sorával ünnepelje 10. születésnapját.
Húsvéti piac és kalácsverseny a Fény utcai piacon
Április 2-án délelőtt 10 órától Budapest egyik legkedveltebb piaca, a Fény Utcai Piac hívja közösségi terébe a kenyér szerelmeseit. Az ingyenes Kenyérlelke Fesztiválon a húsvét alkalmával bemutatkoznak a legmenőbb pékségek, de jönnek kistermelők, lesznek kalács-workshopok és válogathatunk a minőségi sonkák között.
Megint nevet vált a NetPincérből lett foodpanda
Újabb jelentős fejezet zárul le a foodpanda evolúciójában: május 1-jétől foodora néven működik tovább - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Túl sok a hamis méz, elárasztják velük az EU-s piacot
A múlt hét végén tartotta küldöttgyűlését az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A gyűlésen többek között a mézhamisítás is téma volt, amely már olyan mértékű, hogy veszélyezteti a hazai méhészek megélhetését.
Kiszáll a Nobuból Andy Vajna özvegye
Több mint négy éve hunyt el Andy Vajna. Az özvegye, Vajna Tímea, az Amerikában élő egykori modell nemrégiben Magyarországon járt, hogy, a korábbi magyarországi üzletekhez hasonlóan, a Nobuban lévő részesedésétől is megváljon.