A Márka új dobása az Adrenalin

A Márka új dobása az Adrenalin 

A Márka Üdítőgyártó Kft. idei kapacitás- és egyben gyártástechnológiai fejlesztésének, valamint beruházásának következő lépése, hogy portfólióját is bővíti. A vállalat gyártja legújabb alumíniumdobozos gépsorán és forgalmazza az Adrenalin energiaital-családot 2023. február 1-től.  
Egyensúlyt a nemek között az éttermek konyháiban!

Egyensúlyt a nemek között az éttermek konyháiban! 

A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már a kezdetektől fontos részét képezi a S.Pellegrino által létrehozott inspiráló közösség, a S.Pellegrino Young Chef Academy szellemiségének. Ennek kapcsán a vezető ásványvízmárka létrehozta a "A nemek közötti egyensúly megteremtése a konyhákban" elnevezésű digitális fórumot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyensúly kérdésére az élelmiszeriparban.
Áprilisig hosszabbítva az élelmiszerárstop

Áprilisig hosszabbítva az élelmiszerárstop 

Az agrártárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki elmondta, hogy az infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.
Nagy bajban a kisüzemi sörfőzdék

Nagy bajban a kisüzemi sörfőzdék 

Egyes szakértők szerint a kisüzemi sörfőzdék lehetnek az egyik legnagyobb vesztesei az energiaválságnak. Van, amelyiknek már most 16 millió forintos hátraléka van, akad, amelyik jól járt, mert „csak” jövő évtől kell háromszor magasabb villanyszámlát fizetnie, adja hírül a hvg.hu összefoglalója a témával kapcsolatban.
Búcsú Győr egyik ikonikus helyétől

Búcsú Győr egyik ikonikus helyétől 

Bezár januártól a város egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto. Cseh István üzletvezető  három évtized után kénytelen lehúzni a rolót a költségek drasztikus növekedése miatt, adja hírül a kisalfold.hu nagyközönségi portál. 
Miért félünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni?

Miért félünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni? 

Sajnos, még ma is elég ritka az olyan munkahely – a vendéglátásban és a szállodaiparban –, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznának. Pedig amint az a hétfői szakmai fórumon elhangzott, a kezdeti 18 százalékról 40 százalékra nőtt a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása.
Ezek lettek a legjobb idei mézek

Ezek lettek a legjobb idei mézek 

A XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.
A készpénzes fizetés végnapjai a vendéglátós szektorban

A készpénzes fizetés végnapjai a vendéglátós szektorban 

Milyen irányba tart a vendéglátás, és milyen szerepe van a digitalizációnak? Erről beszélgetett Gerendai Károly (Costes), Magyar Balázs (Bizpay), Boldizsár Máté (SALT), Szász Ferenc (Mastercard®), Klekner Péter (Kifli.hu) és Szórád Gábor (Tadam), a hazai gasztro- és pénzügyi élet ismert szereplői egy szakmai kerekasztal alkalmával.
Varga Péter szerint lazítani kellene a zéró tolerancián

Varga Péter szerint lazítani kellene a zéró tolerancián 

A Varga Pincészet tulajdonosa szerint vissza kellene térni a korábbi szabályozáshoz. 
Megvan, kit választottak idén az év bortermelőjének

Megvan, kit választottak idén az év bortermelőjének 

December 8-án a FELIX Kitchen & Bar-ban kihirdették a Magyar Bor Akadémia által létrehozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022" cím, azaz a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.  

A ProWein 2023 új fejezetet nyit a kiállítás történetében 

Amint azt a szerdai budapesti tájékoztatón megtudhattuk, a 2023. március 19-21. közötti ProWein kiállításra a felkészülés már hónapok óta zajlik, sőt, már a visszaszámlálás napjai is elkezdődtek.

Ők kapták idén a Pro Gastronomia díjakat 

A 2018-ban alapított díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Kihagynak a dánok egy-egy étkezést, olyan drága lett az élelmiszer 

Az élelmiszerek ugrásszerű drágulása miatt a dánok kevesebbet vásárolnak és kevesebbet esznek, mint korábban, derül ki egy friss felmérésből, amelyet a koppenhágai élelmezésügyi minisztérium készíttetett. 

Beszáll a kávés bizniszbe Tom Hanks 

Hanx For Our Troops elnevezéssel saját márkás kávék árusításába kezd Tom Hanks. 

Champagne-ünnep az Operában 

A Moët & Chandon az idei ünnepi szezonban Budapestre hozta el az "Effervescence" nemzetközi eseményét. A Magyar Állami Operaház lenyűgöző, frissen felújított épületében a világ legismertebb champagne-háza a hazai társasági élet prominens szereplőit és a Maison külföldi vendégeit látta vendégül és bemutatott egy újdonságot is - tájékoztatta lapunkat a pezsgőház.

Messiék semmit nem bíznak a véletlenre a VB-győzelem érdekében 

Az argentin labdarúgó-válogatott különleges poggyásszal érkezett csaknem egy hónapja a katari világbajnokságra: négy, egyenként 2,5 méteres grillsütővel (parrilla) és a rácsokra való mintegy két és fél tonna marhahússal. Az argentín vezetőség semmit sem bíz a véletlenre, minden feltételt biztosít a világbajnoki serleg megszerzése érdekében.

Téli teraszt nyit a Vörösmarty térre ez az étterem 

Karácsonyi vásár, ahogyan még soha nem láttuk: a hatodik emeletről különleges forralt bor és ünnepi menü mellett gyönyörködhetünk az adventi forgatagban.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit 

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.

Jön a növényi alapú, porított tojás 

Egyes piacokon már meg is lehet vásárolni a terméket.

Míg a java zárást fontolgat, addig Szarvason most nyílt egy luxusétterem 

Új étlappal, főként helyi alapanyagokból készült ételkülönlegességekkel, komplex bisztrókínálattal és csúcspörkölők topkávéival várja vendégeit a szarvasi Újváros Bisztró. 

Megújult a Fóti úti és a szegedi METRO áruház 

A professzionális vevők igényeire reagálva, és az új többcsatornás nagykereskedelmi modell alkalmazásának szellemében alakítja át hazai áruházait a METRO.

Decemberben ismét Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál 

Az idén 5 éves Csak a Mentes mindig friss és hiteles szakértői tartalmakkal, eseményekkel nyújt segítséget az ételérzékenységben szenvedők és a mentes életmód iránt érdeklődők számára - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Tanulságok a Nivegy-völgyi eredettvédett borok kóstolóján 

Az ősz utolsó hétvégéjén a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban gyűltek össze a Nivegy- völgyi borászok, hogy szűkebb pátriájuk eredetvédett borait bemutassák a borkedvelőknek.

Ezért nem mindegy, milyen színű tányéron szervírozunk 

A felfedezésnek végső soron a válogatós emberek lehetnek a legnagyobb „haszonélvezői” - írja a Store Insider.

Egészen szürreális akcióba kezdett a NAV 

Tömény árverés címszóval hirdeti eladásra a NAV az általa lefoglalt szeszesitalokat.

Magyar arany a luxemburgi cukrász VB-n 

A legjobbnak ítélt brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló cukrászalkotás hosszú hónapok munkájával készült el - írja a veol.

Hordóban érlelt gin debütált a magyar piacon 

Az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. egy egri borászattal közösen állítja elő az italt - írja a Store Insider.

Michelin csillag-zápor az Ibériai-félszigeten 

A Michelin a napokban mutatta be 2023-as spanyol és portugál kalauzát, amelyben két új háromcsillagos, három új kétcsillagos és harmincnégy új, egycsillagos étterem kapott helyet- írja a Roadster.

Itt a vége: megszűnik az egyik ételfutár-szolgáltatás 

Üzleti okokra hivatkozva megszünteti saját, ételkiszállító alkalmazását a Bolt. A Bolt Food még a koronavírus-járvány idején indult el, most levélben tájékoztatták a felhasználókat döntésükről.    

Forralt boros változat lett az idei befutó 

Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gyulai Kézműves Cukrászda Forralt boros szaloncukra végzett, második helyen a balatongyöröki Promenád Kávéház "Frizzy" mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra végzett, míg a harmadik helyen idén harmadik alkalommal is a maklári Stühmer győzött, ám ezúttal a Körtezselés-muskotályos szaloncukrával.

Egy újabb ikonikus éttermet veszítettünk el 

A sokak által nagyon kedvelt, tihanyi farm-to-table bisztró végleg bezár. Érzelmesen és a csapat iránti tisztelettel búcsúzik a vezetőség.

Pulykakakas helyett Szabó Magda-süteménnyel csábít Debrecen 

Szabó Magda debreceni születésű író receptjei által ihletett süteményt kínálnak szerdától a nagytemplomi református egyházközség fenntartásában működő Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóban - jelentették be egyházi és városi vezetők a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Kistücsök forever 

Idén novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Étterem. Az évforduló kapcsán a Balaton déli partjának ikonikus vendégváróhelye, amelyet a kezdetektől Csapody Balázs vezet, különleges gasztronómiai programsorozatot állított össze a Stílusos Vidéki Éttermiséggel együttműködve. Céljuk az volt, hogy tematikusan bemutassák hazánk gasztronómiai- és borrégióit törzsvendégeiknek, barátaiknak, ismerőseiknek és a hozzájuk betérőknek.

Ezekben a cukrászdákban keresse az Év bejglijeit! 

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: a kesztölci Erika Cukrászdáé lett az év diós bejglije, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a balatongyöröki Promenád Kávéház pekándiós, karamellizált almás bejglije nyert.

Letarolta az energiakrízis és az infláció ezt a történelmi cukrászdát 

Emiatt már be is zárt a budapesti Rákóczi úton lévő Hauer Cukrászda és Kávéház.

Jaj a vendéglátósoknak ebben a budai negyedben! 

Barabás Richárd a XI. kerület alpolgármestere közösségi média oldalán osztotta meg, hogy Újbuda képviselőtestülete elfogadta, a Bartók-negyed vendéglátóhelyeinek nyitvatartását szigorító javaslatot. Hivatalos információk még nincsenek, de a kommenteket böngészve fény derült az új nyitvatartási rendre is - írja a Portfolio.hu.

Népszerű a körforgásos szemlélet az elviteles vendéglátásban 

Már országszerte 14 magyar városban 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amelyekben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartják.

Nyertes magyar sörök Londonban 

Az Etyeki Sörmanufaktúra Princessin Edeck - Királyleányka Sparkling Ale söre ezüstérmet, a Just for fun - Rozsos dupla IPA (India Pale Ale) sör pedig bronzérmet nyert több mint 40 ország, csaknem 700 terméke között a londoni 26. International Beer Challenge versenyen - közölte a vállalat az MTI-vel.

Jövőre a tengeri alapanyagoké és a gyerekeké a főszerep a Bocuse-on 

Októberben megkezdte felkészülését a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjére. A világ legrangosabb szakácsversenyének világdöntőjét kétévente rendezik meg Franciaországban, a SIRHA Lyon keretein belül.

Katar meghozta a példátlan döntést: nincs sör, ahol van foci 

Nem lehet alkoholt árusítani a világbajnokság nyolc stadionjában Katarban, miután a FIFA két nappal a mérkőzések kezdete előtt megváltoztatta addigi álláspontját, és elfogadta a szervezők kérését. Mindezen nemcsak a szurkolók háborodtak fel - jogosan -, hanem a vb főszponzorai is, szintén teljes joggal.

Bővült a GEOfood védjegyesek sora 

Ezúttal Mátrából származó bivaly- és szamárhúsból készült termékek kapták meg a nemzetközi elismerést.

Társadalmi egyeztetés indult a visszaváltható műanyag poharakról 

Társadalmi egyeztetés kezdődött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület szervezésében a visszaváltható műanyag poharakról - közölte a BKIK csütörtökön az MTI-vel.

A street food az energiaválság nagy nyertese? 

A megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségek, valamint az elszállt energiaárak idén is kihívás elé állították a vendéglátóipart. A piaci helyzet hatására 30-40%-kal nőttek az árak, a haszonkulcs jelentősen csökkent, de a street food továbbra is talpon maradt. A fogyasztási szokásokban azonban érezhető volt a különbség az ország keleti és nyugati régiója között.

Kiváló séfekkel és színészekkel startol az év fenntarthatósági gasztrokampánya 

Ki Mit Tesz - a konyha körül: zöldügyek, egészség, tudatosság címmel indít edukációs kampányt a Piqniq Budapest és a Mastercard. A kampány célja, hogy az étkezésünket érintő legégetőbb témakörökben - fenntarthatóságról, egészségtudatosságról, gazdaságosságról - adjon hasznos, könnyen érthető és konkrét eszközrendszert azoknak, akik fejlődnének és cselekednének jövőjük érdekében.

Közel a világvége: a francia menzákon nem adnak sajtot! 

A gasztronómia fellegvárának számító Franciaországban egy ebéd még a menzákon is az előétel-főétel-desszert szentháromság körül forog. Azonban az elszálló élelmiszerköltségek miatt itt is megszorító intézkedéseket hoztak.

Ő lett a régió tehetséges fiatal séfje 

Számos izgalmas gasztronómiai fordulót és kulináris bemutatót követően a dél-kelet európai és mediterrán régió tehetséges fiatal séfjei közül Grigoris Kikist választották a 2022. november 8-án, Zágrábban megrendezett S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális győztesének - tájékoztatta lapunkat a S.Pellegrino.

Helyi közösségeket segítő embereket látott vendégül a METRO 

November 14-én egy rendhagyó társadalmi akciót, közösségi ételkészítő és ételosztó szakmai programot szervezett a METRO. A program keretében – melynek fővédnöke Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás volt – a nagyvállalat vendégei voltak egy ínyenc ebédre a helyi közösségért cselekvő emberek: három helyi szervezet közel száz munkatársának juttatott el a METRO egy hagyományos ételt modern receptúrával elkészített fogást.

Bib Gourmand, sonkaper, fenntarthatóság 

Ezek voltak november 10-én, a METRO Gasztroakadémián megtartott II. Plant-Powered Perspectives konferencia sarokkövei.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!