Elhunyt a Pléh Csárda alapítója

Elhunyt a Pléh Csárda alapítója 

November 9-én meghalt Bábel István, a rákospalotai Pléh Csárda alapítója – tudatta Facebook-oldalán az étterem.
Elkezdődött a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

Elkezdődött a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét 

Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és egyéb online és jelenléti programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat hétfőtől vasárnapig a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.
A szakács, aki próbál kijönni a függőségéből, és ezt meg is írta

A szakács, aki próbál kijönni a függőségéből, és ezt meg is írta 

Az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Ez a megállapítás különösen igaz, ha valaki olyan érdekes életúttal van megáldva, mint Mógor Attila, az ismert szakács. 
A most 30 éves Coninvest hamarosan új központba költözhet

A most 30 éves Coninvest hamarosan új központba költözhet 

"Álmodtunk egy nagyot", mondta a születésnapi ünnepségen Kertész Mirjam, a cég alapító ügyvezető tulajdonosa. Az új, sóskúti központba remélhetőleg tavaszra költözhet át Budaörsről a Coninvest teljes csapata.
Teltházas volt a hetedik Somlói Juhfarkünnep

Teltházas volt a hetedik Somlói Juhfarkünnep 

A somlói borászok idén hetedik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját a Tornai pincészetben. Az ismét teltházas, mégis családias találkozón 17 pincészet 27 Juhfarkját kóstolhatták a vendégek - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Sapkát nyomtak a tojás és a krumpli feje búbjára is

Sapkát nyomtak a tojás és a krumpli feje búbjára is 

Szeptember 30-i árakat rögzített a kormány az új árstopos termékeknél. A tojásnál 25 százalékkal, burgonyánál 10 százalékkal csökkenti a kormány ezzel az árakat, ami 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti az inflációt. 
Kifogástalanok a tokaji aszúk

Kifogástalanok a tokaji aszúk 

A Szupermenta terméktesztjén az összes vizsgált tétel megfelelt az előírásoknak.
Bordói November Nagykóstoló hatvan termelő boraival

Bordói November Nagykóstoló hatvan termelő boraival 

Hatvan Kárpát-medencei pincészet több mint százötven bora fogadja a Corinthia Hotel Budapest nagytermében szombaton a bordeaux-i szőlőfajták borainak kedvelőit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.  
Decemberben adventi borszalon Pécsett

Decemberben adventi borszalon Pécsett 

Magyar és külföldi pincészetek legjobb boraikkal, helyi termelők kézműves termékeikkel mutatkoznak be a pécsi vásárcsarnokban zajló 4. Adventi Borszalonon december 4-én, bronzvasárnap.
A szakértő szerint 2000 Ft is lehet a kenyér ára jövőre, kilónként

A szakértő szerint 2000 Ft is lehet a kenyér ára jövőre, kilónként 

Európa-szerte állnak a műtrágyagyárak, ennek következtében jövő tavasszal több százezer tonnányi hiány alakulhat ki nitrogén műtrágyából, ami nélkül viszont lehetetlen szántóföldeken jövedelmezően növényt termeszteni.

„A Michelin-csillag nem azért kellett, hogy a homlokomra tetováltassam” 

Pesti Istvánnal, az első magyar két Michelin-csillagos vidéki étterem, a Platán Gourmet séfjével beszélgettünk a hazai szakma identitáskereséséről, munkaerőmegtartásról, és arról, hogy mit kéne egy az egyben eltanulnunk az osztrákoktól.

Fogyatékkal élők a vendéglátásban 

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” címmel nemzetközi projektet indított közel egy évvel ezelőtt. A fókuszban a megváltozott munkaképességű fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelése állt, különös tekintettel a vendéglátás területére. A program négy ország együttműködésében valósul meg.

Hiánytermék lesz a hagyma és a burgonya? 

Nehéz döntés előtt állnak a mezőgazdaságban tevékenykedők. A magas energiaárak miatt sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, a betárolás költsége ugyanis nagyon megugrott az elmúlt hónapokban. Az év végére eltűnhet a kínálatból a hazai gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya.

Életmentő budaörsi éttermi dolgozók 

Három héttel ezelőtt újra kellett éleszteni egy vendéget Budaörsön, a Puntó étteremben. Egy pincér és a séf rohant oda segíteni, akik azonnal megkezdték a hölgy mellkaskompresszióját és az újraélesztést.

Berúgta az ajtót a MICHELIN Guide-nál Magyarország! 

Hiszen már nemcsak kizárólag fővárosi, hanem vidéki 2 MICHELIN-csillagos éttermünk is van! A budapesti STAND mellett a tatai Platán Gourmet is elnyerte a rangos két csillagot a kalauz ítészeinek döntése alapján.

A Michelin-ellenőrök titkos élete 

A napokban bekukkanthattunk a Michelin Guide kulisszái mögé, és azt is megtudtuk, hogy mi a magyar séfek védjegye a világhírű étteremkalauz egyik első embere szerint.

Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal 

November utolsó szombatján a Balaton-felvidéki  Nivegy-völgy borait és borászait ismerhetik meg az érdeklődők a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban. 

Ez a balatoni étterem is bezsebelt egy rangos díjat 

Michelin Bib Gourmand elismerést kapott a balatonfüredi Sparhelt.  

Előkelő sommelier elismerés a MICHELIN-től 

Langó Tamás nyerte 2022-ben a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját.

Újborfesztivál és libator a Skanzenben 

Az őszi időszak legismertebb napja a Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma kapcsolódik. Márton-napi hagyományok, lámpás felvonulás, kézműveskedés, borkóstoló, a Skanzen Étteremben libaételek várják a látogatókat november 12-13-án.  

Rendszerhasználati díjat vezet be a foodpanda 

A megváltozott gazdasági környezet miatt versenytársaihoz hasonlóan a foodpanda is rendelésenkénti extra díjat számol fel novembertől.

Idén is Adventi Borszalon Pécsett 

 Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, valamint a Pannon Borbolt idén negyedik alkalommal szervezi meg az Adventi Borszalont a baranyai megyeszékhelyen. A helyszín viszont idén változik: a vadonatúj Pécsi Vásárcsarnokba várják bronzvasárnap délután a borok és gasztronómia iránt érdeklődőket.

Itt a Klasszis TopDesign 2022 verseny döntőseinek névsora 

22 kategóriában 44 versenyző 77 pályamunka érkezett a Klasszis Csoport keretén belül meghirdetett Klasszis TopDesign 2022 versenyünkre. Közülük választotta ki a hazai és nemzetközi szakmai képviselőkből álló, rangos zsűri első körben online szavazással a shortlistre került pályamunkákat, amelyek közt biztosan ott szerepelnek az idei szakmai designverseny győztesei is.

Spanyol versenyző a világ legjobb csokikészítője 

Lluc Crusellas kreációját nemcsak a bírák találták a legjobbnak, a közönségszavazáson is győzedelmeskedett.

Elkészült a Villányi Borvidék himnusza 

A mű megszületésében valamelyest a sors keze is közrejátszott.

30 éve sikertörténet a Kistücsök 

Novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Food & Room****. A jeles évforduló apropóján gasztronómiai programsorozattal készül az étterem csapata.

Harmincéves a Kistücsök 

Novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Food & Room****. A jeles évforduló apropóján gasztronómiai programsorozattal készül az étterem csapata - tájékoztatta szerkesztőségünket az étterem.

Komoly szakmai díjat zsebelt be a turai Clarisse  

A BOTANIQ Turai Kastély étterme elnyerte a „Magyarország legjobb fine-dining éttermének” járó díjat az International Dining Awards versenyén. Az étterem, amely a szakmai zsűri és a közönségszavazatok alapján is legjobbnak bizonyult kategóriájában, kimagasló gasztronómiai élményekkel várja vendégeit a Pesthez közeli Turán.

Indul a Nyitott Balaton kampány 

Ezen a hétvégén indul és november végéig tart a Nyitott Balaton akció, amellyel a kerékpáros útvonalak mentén egész évben nyitva tartó cukrászdákat népszerűsítik - áll a Balatoni Turizmus Szövetség szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A METRO lépései az élelmiszerpazarlás ellen 

Szomorú tény, hogy a világon megtermelt élelmiszerek 30%-a a kukában végzi – ezzel a légkörbe kerülő üvegházhatású gázokhoz akár 8%-kal is hozzájárulva, miközben ez az élelmiszermennyiség – ha a nélkülözők számát és a hasznosítás lehetőségeit nézzük – cseppet sem lenne felesleges. Ismerjék meg, hogy a METRO Magyarország milyen lépéseket tesz az élelmiszerhulladék kezelése érdekében!

Lesz csokifesztivál Opatijában, csak másik időpontban 

November második hétvégéjén Opatija három napra csokoládéba öltözik, ahol kifejezetten erre az eseményre tervezett különleges kínálat várja a vendégeket.

Így újult meg a Zsindelyes Dobogókőn 

Jelentősen kibővült és korszerűsödött a Visegrádi-hegység emblematikus vendéglátóhelye.

Növényi alapú témában élelmiszeripari program a METRO-nál 

Másodjára kerül megrendezésre Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseménye, a Plant-Powered Perspectives konferencia. A tavalyi hatalmas sikerre való tekintettel újrázik az esemény, mely Lengyelországhoz, Csehországhoz és Szlovákiához kapcsolódva diktálja a trendeket - tájékoztatta lapunkat a METRO.

Bezárt Hollókő népszerű étterme 

A világörökségi falu népszerű étterme, a Hollóköves Bisztró tavaszig nem fogad vendégeket, amikor is egy teljesen új éttermi branddel mutatkozik majd be.

40 éves ez a nívós budai étterem 

A Budai Várban működő Café Pierrot 40 éves születésnapjára készült fotós összeállítás nemcsak a város első "maszek" kávéházának történetébe, hanem a rendszerváltozás utáni vállalkozói létbe is visszapillantást nyújt.

A Michelin Guide szintet lép Magyarországon 

Most először egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé.  

Látványos szórakozóhely nyitása Budapesten 

A Matild Café & Cabaret színpadán október végétől újjáéled a revü fantasztikus, csillogó világa. 

Jön a szőlő alapú magyar gin 

Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékek kifejlesztésébe kezd a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Gyűjtőzacskóból ismét a kávégépbe: a kapszula útja a Nespresso-nál 

Különleges meghívás a fenntarthatóság jegyében a Hajdúság fővárosába: előadás egy kávés multicég körforgásos szemléleléről, tökéletes ebéd a helyi csúcsgasztronómia fellegvárában, az IKON-ban, majd üzemlátogatás a visszagyűjtött kapszulák birodalmában. Október 18-án, a mai helyzetben a bolygó túlélése miatt fontos, egy valóban zöld megvalósítás részleteit ismerhettük meg  Debrecenben, a Nespresso meghívására.

Jön a növényi alapú méz 

Szlovén-amerikai együttműködés eredménye a méhek bevonása nélkül készült méz - írja a Store Insider.

A tatai Platán beszállt egy madárkalauz elkészítésébe 

Természetvédők és a vidéki csúcsgasztronómia egyik legismertebb képviselőinek összefogásával jelent meg egy könyv a Tatai tó környékén élő több mint kétszázötven madárfajról. A kötet színpompás madarakat ábrázoló festményei november közepéig a tatai Esterházy-kastélyban is láthatóak.

A mádi Szepsy Pincészet lett Európa legjobb borászata 

Soha nem volt még magyar jelölt a világ egyik legexkluzívabb borversenyén, 2022-ben azonban hazai pincészet nyerte a Golden Vines Awards 2022 legjobb európai bortermelőjének járó díjat- írja az agrárszektor.hu.

A MOME hallgatója nyerte a Vylyan Pincészet címkepályázatát 

A Vylyan Pincészet idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg művészi címkepályázatát, amit a Bogyólé, vagyis az évjárat első vörösbora számára ír ki a jövő grafikusművészeinek.

Meghalt a hazai szakácskönyvírás nagyasszonya 

Hosszan tartó, súlyos betegség után, hétfőn elhunyt Frank Júlia gasztronómiai író. Több mint 130 szakácskönyv szerzője volt, a magyar gasztronómia nagyasszonyának is tartották. 

Magyar kiállítói dömping Európa legnagyobb élelmiszeripari szakvásárán 

Harminckét magyar élelmiszeripari gyártócég részvételével mutatkozik be a Hungarian Food Business Program az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon a SIAL Párizs-on. Európa legnagyobb nemzetközi élelmiszeripari kiállítása valódi kitörési pont lehet az exportképes, magyar élelmiszeripari gyártóknak, amely öt napon keresztül, október 19-ig kínál nemzetközi bemutatkozási lehetőséget - tájékoztatta lapunkat az AMC.

Borból ékszer - Új hungaricum született? 

Eddig csak folyó állapotában kedveltük a magyar bort, de ezentúl ékszer formájában is sikert arathat. Több éves tudományos kutató munka eredményeként született meg a Vincells ékszercsalád alapanyaga, a szilárd bor, amely szombaton mutatkozott be a nagyközönség előtt.

Ezek az év legjobb gluténmentes kenyerei, pékárui 

A Hunorganic Kft. és az Aranycipó Kft. termékei nyerték az első helyet a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyén, amelyet a Magyarok Kenyere Programhoz kapcsolódva szerveztek meg  - közölte a Magyarok Kenyere Program hétfőn az MTI-vel.

A Tanár úr: dr. Gál Lajos 

Egész élete a borok körül forgott, most sincs ez másként.  Dr. Gál Lajos az egri borvidék ikonikus alakja, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy asztalnál ültünk a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) idei díjkiosztó gálaebédjénél, a főfogáshoz az ő egyik tétele került a poharakba. Ez a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018-as évjárata volt, amely nevéhez és készítőjéhez méltóan nagy, szép és igencsak emlékezetes bor volt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!