Gasztro

Sörre sör - előre tör
Elindult a Belvárosi Sörfesztivál a pesti Szabadság téren augusztus 29-én, ami szeptember 3-ig tart, és úgy tűnik, az égiek is kedvelik malátából készült minőségi italokat, mert elállt az eső és kisütött a nap a sörivók hat napon át tartó vigalmának nyitó eseményére.

Klasszis Topdesign 2023: íme, egy újabb zsűritag
Szulló Szabina sztárséfet, a Michelin-csillaggal kitüntetett Stand és Stand25 étterem tulajdonosát idén szintén versenyünk zsűritagjai közt köszönthetjük.

200 millió euró bor- megsemmisítésre
A franciáknál a bor már nem is a levesbe, hanem a lefolyóba megy?

Szeretik külföldön a magyar borokat, de már nem a tokaji a favorit
Ha megvizsgáljuk az idei friss adatokat, az látható, hogy többnyire a németek, olaszok, franciák veszik a magyar palackos borokat, de keresettebbek a könnyed, gyümölcsösebb fehérborok, rosék.

Szeptemberben újra Winelovers 100 nagykóstoló
A Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen érmet szerző borok közül idén is kiválasztják a hazai 100 legjobb tételt - az elmaradhatatlan nagykóstolón pedig a közönség is megkóstolhatja.

Kiadták "Év Pincészete" 2023 díjat
A meghívásos pályázat keretében a villányi Gere Pincészet és a szekszárdi Takler Pincészet mellett győzedelmeskedett a Pannonhalmi Főapátság.

Magyar szörpök sikere az élelmiszerek Oscar-ján
A Mayer Szörp termékei évek óta sikerrel szerepelnek az élelmiszerek Oscar-jaként emlegetett Great Taste Awards-on. Ebben az évben újabb két szörpjük került a kiváló élelmiszerek sorába, és kapta meg saját csillagát: a Mayer pirosribizli szörp és az idei év egyik újdonsága, a Mayer kapros bodzaszörp.

Borok azoknak, akik (még) nem szeretik a bort
A Speak Easy Wines egy teljesen új borcsalád a hazai piacon, mely vidám, színes és fiatalos megjelenésével elsősorban a Z generációt célozza meg, másodsorban pedig a 30-49 éves korosztályt.

WebWineWriting - már hatodszorra
A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet.

Klasszis TopDesign 2023: érkeznek a pályázatok
Idei Klasszis TopDesign versenyünkre érkeznek a jelentkezések. Arra gondoltunk, érdemes bemutatni azokat a helyeket, ahonnét az elsők között jelentkeznek pályázatukkal a megmérettetésre.
Végre jön a Borfesztivál!
Már csak alig néhány hét, és ismét kitárják a Budavári Palota legszebb kapuit a borkedvelők nagy örömére.
Helyszínt vált a Sóletfesztivál
Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett tematikus gasztro eseményen évről évre sokezer adag sóletet kínálnak. Az augusztus 27-i Sóletfesztivál immár hagyományosan a Zsinagógák Hetének nagyszabású nyitó programja.
Tartja a méretét az ország legnagyobb rántott húsa
Az Anthony Bourdain által is méltatott Pléh Csárdában nem csökken sem a forgalom, sem az adagok.
Tarolt a Virágbéke a Great Taste Awards-on
A szakmai elismerések sora igazolja, hogy az újhullámos magyar méhészet prémium minőségű termékeivel megkerülhetetlen a hazai mézpiacon.
Kézműves sörfesztivál Óbudán
Ahol a sörkülönlegességek mellé gasztroélmények, ingyenes koncertek és gyermekprogramok várják a látogatókat.
Gazdasági migráns lesz Ausztriában a sikeres borász
A pécsi Szabó Pincészet tulajdonosa búcsúbejegyzésében saját, illetve komplett ágazati kudarcról ír, valamint arról, hogy már reményt sem lát az érdemi változásra.
Újra ragyog az újbudai éjszaka sztárja
A Pingvin söröző neonja évtizedeken át világította meg kék fényével a környéket, majd hosszabb időre elsötétült. Múlt hétvégén azonban régi fényében tért vissza. Szó szerint.
Kenyér-körkép a világból
Péknek lenni ma végre ismét divatos, megbecsült foglalkozás. Igaz, keményen meg kell dolgozni a sikerért, de a kézműves, kisebb üzletekbe, ahol jó a kínálat, messze földről elzarándokolnak, derül ki laptársunk, a Privátbankár.hu cikkéből.
Vágják ki a gazdák a szőlőtőkéket Bordeaux-ban
Franciaországban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vörösborfogyasztás a sör és más italok javára.
Jótékonysági fesztivál a sajátos nevelési igényű gyerekekért
A finom italok iránt szenvedélyesen rajongó közösség a jótékony cél érdekében gyűlik össze Miskolctapolcán a nyár utolsó hétvégéjén, hogy az emberi szolidaritás erejét hirdessék és támogassák.
Egy hét múlva kezdődik a Zsidó Gasztronómiai Fesztivál
Az I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál 2023. augusztus 27-én (vasárnap) kerül megrendezésre Nyíregyházán.
Kulisszatitkok a Szent István Nap Kenyeréről
A hagyomány és innováció találkozásaként 2023-ban is megrendezték a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét. A győztes Heim Endre, a Heim Sütöde fiatal tehetsége lett.
Portugál séf nyerte a fenntarthatósági díjat
Közeledik a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének várva várt nagydöntője, amelyre 2023. október 4-5-én kerül sor Milánóban.
Borbás Marcsi: igazi magyar desszert az ország tortája
Igazi hungarikumot - tokaji aszút - is tartalmaz a Spicces füge respektus névre keresztelt sütemény, amely idén elnyerte az ország tortája címet, emelte ki Borbás Marcsi, a Szent István-napi programok nagykövete.
A Magyar Bor Napja - Koccintás 2023 a Vajdahunyadvárban
Számos borkedvelő már ismerősként látogathat el erre a rendezvényre, melynek célja a magyar bor és a borturizmus népszerűsítése, a kulturált borfogyasztás szellemében.
Hűsítő koktél fülledt, nyári estékre
Feke Soma a fenntarthatóságot is figyelembe véve álmodott meg egy kifinomult, letisztult presztízsitalt, ami már a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát.
Így vélekedik a cukrász szakma krémje Magyarország tortájáról
Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje markáns gondolatokat fogalmazott meg az iparággal kapcsolatban.
Hévíz sem marad ki az augusztus 20-ai hétvégi fesztiválokból
Hévízen a fürdés és kirándulás mellett a Bor és Gasztrokorzón lehet hétvégén múlatni a napot, ahol több pincészet számtalan nedűjét kóstolhatják az odalátogatók augusztus 17 - 20. között.
Teraszok lent és fent - múzeumban, szálloda tetején, gyárudvaron
Klasszikus kerthelyiség – ami ma egyre ritkább – elegáns, panorámás skybár, két kis asztal a kávézó előtt - mindegy hogy hol, csak ne bent az üzletben üljünk le.
Most a borászatokban indulnak a razziák
A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik.
Magyar jégkrémeket is díjaztak a gasztro Oscarján
Amelyek aztán elolvadtak az örömtől és a büszkeségtől.
Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során
A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők, eközben számos hiányosságra derítettek fényt, áll társlapunk, az Mfor.hu hírében, a Nébih jelentése alapján.
Öko-kaják a Balatonnál: hínáros lángost, algás jégkását is kóstolhat
Ökológiai szemléletű gasztro eseménysorozattal kezdődik a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a tónál. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak a programhoz.
Pörögnek a gyorséttermek, kávézók szolgáltatásai
A gyorséttermek és kávézók egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat amelyek felpörgethetik a kiszolgálást, ha a robotok mellett dolgozó emberek lépést tudnak tartani velük, állapítja meg társlapunk, a Privátbankár cikke a Reuters híre nyomán.
Elindult a nevezés a II. Pizzakészítő Bajnokságra
2023. szeptember 1-3. között kerül megrendezésre a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokság az Őszi Food Truck Show keretein belül Budapesten, a Kincsem Parkban.
Osztrigabár a Budai Vár egyetlen skybarjában
Budapest legmagasabban fekvő ötcsillagos szállodájának a tetején, elképesztő panorámával idén már második szezonjával várja a vendégeket a White Raven Skybar & Lounge.
Great Taste Awards - 116 magyar díjazott a nemzetközi versenyen
A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.
Michelin-csillagos séffel nyitott újra Budapest legendás étterme
A magyar gasztronómiára és alapanyagokra építő, kicsit kötetlenebb bisztrókonyhát szeretnének megvalósítani, amilyen a Fricska a Covid előtt is volt.
Marhanyelves lepény idén az év strandétele
A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét, jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.
Bormarketing ügynökség: Y és Z-generáció a fókuszban
Elindította első belföldi kampányát a Magyar Bormarketing Ügynökség. "Buborékok nyara" címmel indított kampányukkal elsősorban az Y és Z-generáció tagjait célozzák meg.
Izmir és Bodrum is felkerült a Michelin-kalauz térképére
A kiválasztott izmiri és bodrumi éttermeket az isztambuliakkal közös ünnepség keretében hirdetik ki 2023. november 9-én, Isztambulban.
A Spicces füge lett idén Magyarország tortája
A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Magyarország cukormentes tortája pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett.
Házi szósszal tálalt wagyu marhaszelet nyűgözte le a zsűrit
Egy fiatal kínai séfet díjaztak a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének mentorai.
Gyenge az idei szilvatermés (is)
A közepesnél is gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon, olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.
A borászat, mely az olaszrizlingnek is ismertséget hozott
Nem volt mögöttük többgenerációnyi tudás, a Zelna mégis pár év alatt a Balatonfüred–Csopaki borvidék menő borászata lett.
Titokzatos étteremnyitás
A gasztronómia kétségtelenül érdekes terület. Az viszont egyértelmű, hogy az elmúlt évek komoly átrendeződéseket eredményeztek. A nehézségek ellenére a szektor továbbra is jól teljesít.
Wolfgang Puck: Egy szállodának szüksége van jó étteremre, ez jó befektetés
A világ egyik legismertebb séfje, számos elismerésben részesült (kapott csillagot a Hollywood Walk of Fame sétányon Hollywoodban, több étterme Michelin-csillagos - a szerk.), Beverly Hillstől kezdve Isztambulon át Szingapúrig vannak éttermei. Budapesten is nyitott egyet, az ötcsillagos belvárosi hotel luxus-vendéglátóhelyeként. Exkluzív interjú az osztrák származású, Amerikában élő sztárszakáccsal, Wolfgang Puckkal.
Nébih: ne hozzon sertésből készült húskészítményt Horvátországból!
Horvátországi járványra figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).