NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról

NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését - tájékoztatta lapunkat az MVI.
Márciusban Konyhakiállítás

Márciusban Konyhakiállítás 

Március 3-5. között a legújabb konyhabútorokkal, kis- és nagygépekkel, eszközökkel, ingyenes tanácsadással és izgalmas programokkal vár az éves rendezvény a Budapest Arénában.
Bocuse d'Or: a gyerekzsűri a desszerteket díjazta

Bocuse d'Or: a gyerekzsűri a desszerteket díjazta 

Január 22-én, vasárnap reggel megszólaltak a kürtök, sípok, dudák, dobok, és éktelen zsivaly kellős közepette elindult a világ legrangosabb szakácsversenyének világbajnoki döntője. Exkluzív tudósításunk a helyszínről.
Végre bezárják a világ legpocsékabb McDonald's gyorséttermét

Végre bezárják a világ legpocsékabb McDonald's gyorséttermét 

Ha lenne ilyen, megkaphatná a Föld „legrosszabb” McDonald's üzletének címét, de szerencsére nem Magyarországon, hanem a bolygó távolabbi felén, Kanadában van ez az egység. Közel 40 évig üzemelt, de hamarosan véglegesen bezárják.
Terjeszkedik hazánkban a Pizza Hut

Terjeszkedik hazánkban a Pizza Hut 

A cég bejelentette, hogy 2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését Magyarországon: az gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket - írja a Store Insider.
Ismét a régi pompájában tündököl a Sirha Lyon

Ismét a régi pompájában tündököl a Sirha Lyon 

A tavalyi, meglehetősen visszafogott rendezés után idén januárban ismét a megszokott időpontban, óriási, tolongó tömeg kíséretében, közel 200 ezer nm2-nyi kiállítói területen, több mint 4 ezer kiállító részvételével tartják az FMCG-szektor és a Horeca-ágazat egyik legmeghatározóbb szakmai rendezvényét. Exkluzív tudósítás a helyszínről.
A furmintok nevezetes napja Budán

A furmintok nevezetes napja Budán 

Közel másfél évtizede merült fel a furmint szőlőfajta népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek keretében februárban szerte az országban éttermek, borkereskedők, borbárok állítják majd a középpontba a furmintot.
Változás a Segreto Cukrászüzem vezetőségében

Változás a Segreto Cukrászüzem vezetőségében 

Titkos receptek, minőségi hozzávalók, különleges formák, fiatal cukrászok – ez a Segreto Cukrászat. A Keszthely és Hévíz között található Segreto Cukrászüzemben gondosan válogatott alapanyagokból készítik az egyedi formájú és különleges ízű desszerteket. (x)
Váltás a Pernod Ricard marketingigazgatói pozíciójában

Váltás a Pernod Ricard marketingigazgatói pozíciójában 

Hruska Rita a Dreher nemzetközi márkáinak márkamenedzseri pozíciójából érkezett az italgyártó magyarországi leányvállalatához. Mosonyi Csabát váltja a marketingigazgatói székben, aki Sovereign Brands országos értékesítési vezetőjeként folytatja pályafutását. 
Vízimolnár háza volt, 15 éve Buda egyik kedvelt rendezvényhelyszíne

Vízimolnár háza volt, 15 éve Buda egyik kedvelt rendezvényhelyszíne 

Ünnepel a Symbol!.15 éves Budapest egyik legkülönlegesebb rendezvénykomplexuma.

Veszélyben a dalmát sonka az enyhe tél miatt 

A szokatlanul meleg december miatt jó néhány dalmát sonkatermelő kényszerült arra, hogy kidobja a már szárításra előkészített hús egy részét - írja a Total Croatia News híre alapján a Roadster.

Teljesen lemosható, műanyagmentes csomagolást tesztelnek az USA-ban 

A fenntarthatóság mellett a spray-on eljárás a szavatossági idő meghosszabbításában és az élelmiszerbiztonság növelésében is segíthet.

Megnyílt az ország első lábfürdős bisztrója 

Helyben fogyasztás közben bárki lábfürdőzhet bádoglavórban, dézsában vagy plasztiktálban, lábsóval vagy anélkül, írja a Sokszínű Vidék.

Ki legyen az Év mentes séfje? 

Nevezési határidő: január 31. Február 21-én pedig kiderül a budaörsi METRO Gasztroakadémián, ki kapja ezt az előkelő címet.

Ha a karbonlábnyom alapján választanánk kávét... 

Kanadai kutatók vizsgálták meg az egyes kávéfogyasztási módok környezetre gyakorolt hatásait.

30 százalékkal emelték áraikat a food truck-ok 

A büfékocsit üzemeltető vállalkozások jellemzően kisüzemekből, őstermelőktől szerzik be az alapanyagot, amelyek ára 100-120 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, erre reagálva a büfékocsisok a kínálatukban szereplő termékek árát átlagosan 30 százalékkal növelték - mondta a Food Truck Show Hungary Kft. alapítója pénteken az MTI-nek.

Megvan a tökéletes csokoládé tudományos magyarázata 

A szájban szétolvadó csokoládé titkát fedezték fel a Leedsi Egyetem kutatói, akik szerint felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását, számolt bea kutatásról a Guardian.

Új ügyvezető a foodpanda élén 

Juhász István munkáját ez év január 1-től Radeczky Zoltán vette át. A korábbi ügyvezető az európai régió stratégiai feladataiban tevékenykedik tovább.

Sörpiaci előrejelzés: csökkenő kereslet várható 

„Boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak.” Az Egyesült Királyságban már látszik a csökkenő fogyasztás, elemzők szerint ez idén is kitart majd. A Store Insider cikke a Financial Times elemző írása alapján,.

Akár ma is iható a világ legrégebbi bora 

Németországban, Speyer városában, a Pfalzi Történeti Múzeumban található a világ legősibb bora, a Römische Wein von Speyer, azaz a speyeri bor. Az ital nagyjából 1700 éves.

Fordítva: Gottwald Szilárd 

Általában borászok kezdenek a vendéglátásba is belekóstolni, amikor a borászatukhoz, pincészetükhez kapcsolódva, idővel, kisebb-nagyobb szálláshelyet is biztosítanak vendégeiknek. Gottwald Szilárd és családja esetében ez pont fordítva történt: régi vendéglátós família az övék. Aki csak Tata környékén évek óta megfordult, mindenkinek ismerősen cseng a nevük, sokan meg is fordulnak a Hotel Gottwald falai közt és a hozzá szorosan kapcsolódó, házias ízeket kínáló éttermükben is számos a visszatérő törzsvendég.

Új ügyvezető a Gundel élén 

Az 1894-ben épült Gundel Étterem élére Magyary Jenőt nevezték ki. Az új ügyvezető igazgató kinevezése kapcsán elmondta, szeretné megmutatni, hogy mit jelent valójában a XXI. századi magyar vendéglátás, a magyar gasztronómia. 

Új tulajdonos felügyeli a hazai bormarketing területét 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Miniszterelnökséget jelölte ki az újonnan létrehozott Magyar Bormarketing Ügynökség Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlójaként.

Hamarosan bizonyíthat a magyar séfcsapat 

Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

Ínycsiklandó a Vegán január az Emirates-nél 

 A 2014-ben indult nemzetközi "Veganuárt", azaz, a vegán étrendet népszerűsítő egy hónapos kezdeményezést ünnepli januárban az Emirates. A növényi alapú étrend népszerűségének gyors növekedését bizonyítja, hogy tavaly 154 százalékkal nőtt azon utasok száma, akik a legnagyobb nemzetközi légitársaság fedélzetén ilyen ételt rendeltek. Összegyűjtötték az utasok kedvenc vegán ételeit is - tájékoztatta szerkesztőségünket a légitársaság.

Sok vendéglátóhelyen a beutazás élénkülése sem segít 

A Magyar Bankholding vezető elemzőjének aktuális értékelése a hazai turizmus-vendéglátás helyzetéről és kilátásairól.

Bezár a világ legjobb fine dining étterme 

Két évtizeddel azután, hogy teljesen átformálta a fine diningot, jelenlegi formájában bezár a világ legjobb éttermének tartott, három Michelin-csillagos dán étterem, a Noma.

Új robotok a vendéglátásban 

Az amerikai startup fejlesztése, amely önállóan szolgál fel ételeket, a pincérek munkáját hivatott segíteni.

Ez az étterem szintet lépett ételmentés területén 

A pesti Andrássy úton található La Perle Noire Restaurant and Lounge a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.

A McDonald's-nak mostanában ugyancsak mozgalmas napjai vannak 

A McDonald's gyorsétterem-óriás bezárja kapuit Kazahsztánban a szankciók következtében fellépő ellátási zavarok miatt, közölte a helyi franchise-üzemeltető.

1336 a neve egy francia teagyárnak, nem véletlenül 

Egy multi el akarta költöztetni a tradicionális francia teagyárat, az alkalmazottak inkább megvették, és perük a korábbi tulajdonossal pont 1336 napig tartott.

Még ne keresse a Pilóta kekszet a boltok polcain! 

Bár a gyártócég, a Mondelez Hungária Kft. mindent megtesz azért, hogy a kínálat felzárkózzon a kereslethez.  

Az új generáció fogyasztói trendjei 2023-ban 

Az élményalapú étkezés és perszonalizáció meghatározó esetükben. Az 1902-ben alapított amerikai élelmiszergyártó és -forgalmazó vállalat, az ADM harmadik alkalommal tette közzé az élelmiszeriparra vonatkozó 2023-as előrejelzései. Az AP FOOD Online cikke nyomán a storeinsider.hu összeállítása.  

Egy újabb ikonikus étteremmel kevesebb 

Az egri házat vezető házaspár a következőt jelentette meg új év első napjára a szálloda és étteremként működő ház Facebook-oldalán.

Becsődölt a boszniai McDonald's, nem bírta a versenyt a helyi csevappal 

Tavaly többször is lehetett hallani arról, hogy veszteségesek a McDonald's boszniai gyorséttermei. A helyi hússütödék, a csevapokat, pljeskavicákat és kebabokat árusító üzletek olcsóbban kínálják kiadósabb fogásaikat, az év végére pedig az is kiderült, hogy az amerikai gyorsétteremlánc feladja a versenyt.

Az Unilevernél is változás történt 

Burján Csaba az Unilever Food Solutions (UFS) Global Customer Development Igazgatójaként folytatja munkáját 2022 novembertől.

Új felsővezető a SPAR Magyarországnál 

Heiszler Gabriella elnök-ügyvezető és Szalay Zsolt ügyvezető igazgató mellé Eduard Vonier érkezik a SPAR Ausztriától a magyar leányvállalat felsővezetésébe.

Érintkezésmentes étterem a McDonald's-nál 

Texasban egy McDonald’s gyorsétterem próbaüzemmódban robotokkal és futószalagokkal működik, így teljesen érintkezésmentessé téve a vendégek rendelését.

Szakmai nap a borturizmus jegyében 

A jövőt érintő kérdésekkel foglalkozik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia és Bortúra 2023. január 26-án, amelyet ötödik alkalommal rendeznek a Vajdahunyadvárban. 

Árháború helyett többcsatornás árstratégiát alkalmaz a METRO 

2022-ben a METRO árképzését a többcsatornás nagykereskedelmi modell alkalmazásához igazította, és az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy ez nemcsak versenyképességet hozott, hanem win-win megoldást is jelentett.   

Malacfej paprikával, véres hurka mangósalátával 

Exkluzív vacsorával készül újév első napjára az újonnan Michelin csillagot kapott 42 Restaurant séfje, Barna Ádám és a Michelin ajánlást frissen bezsebelt autentikus olasz étterem, az Avalon Ristorante vezető séfje, Szepesi Gábor.

Uniós oltalom alatt a Keleméri bárányhús 

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Keleméri bárányhús elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület kedden.

A csillagok pezsgése a szánkban 

Az Emirates az egyetlen légitársaság, amely – egy exkluzív megállapodásnak köszönhetően – a fedélzetén szolgálhatja fel a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot és a Dom Pérignon luxus pezsgőmárkákat. Az exkluzív együttműködés alkalmából a légitársaság 10 érdekességet gyűjtött össze a felhők feletti pezsgőzéshez - tájékoztatta lapunkat a légitársaság.

A METRO szállítja a csúcsminőség piros tábláját 

A Michelin Guide 2022. november 3-i díjátadó eseményét a korábbi éveknél is nagyobb várakozás, izgatott találgatás előzte meg, hiszen idén az inspektorok kutakodása túlmutatott a főváros határain. A gálán végül minden elképzelést felülmúló díjesővel jutalmazták Magyarország csúcsminőségű ínyencfogásokat kínáló éttermeit, összességében 62 szereplővel gazdagítva a – hazánkról szóló – Michelin Guide-ot. Több éves hagyomány a METRO-ban, hogy a magyar vendéglátás magas minőségű alapanyagainak szállítójaként és a Michelin Guide partnereként a csúcsminőséget igazoló ikonikus piros tűzzománc táblát is a vállalat szállítja a büszke nyerteseknek.

Új, limitált sörkülönlgesség a vendéglátóhelyeken 

A Dreher kísérletező műhelyében kifejlesztett ital trópusi gyümölcsös íz- és illatvilággal büszkélkedhet - írja a Store Insider.

Eszter álma Halásztelken vált valóra 

Húszéves álma valósult meg Semsei Rudolfnak és feleségének, Dobay Eszternek, amikor e hét szerdán megnyithatták Halásztelek legújabb cukrászdáját Dobay Cukrászda néven, ahol a hagyományos és házias ízek egy csipetnyi francia eleganciával párosulnak. Mostantól a Dobay Cukrászda látja el süteménykölteményeivel a Budapest Party Service Kft. rendezvényeit is.

Az ország első forró ital fesztiválja a Westend tetőkertjén 

Advent utolsó hétvégéjén a forrói talok lesznek a főszerepben a Westend tetőkerten, aholdecember 17-18 (szombat-vasárnap) között rendezik meg az ország első forró italfesztiválját, a Hütte Fesztivált - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Kihirdették Debrecen idei győztes borait 

Hat bor és egy pezsgő nyerte el a Debrecen Város Bora 2023 címet, a győzteseket 17 borvidék több mint 60 pincészetének csaknem 360 borából választották ki - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel, miután bemutatták a győztes borokat.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!