Gasztro
Márkaértéket épít a Starbucks Kínában
A Starbucks forgalma Kínában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben, együttesen 11%-kal haladta meg a tavalyi utolsó negyedévben, 2011 hasonló időszakának eredményeit. Ez azt jelenti, hogy kávé-óriás a tizenkettedik egymást követő negyedévben produkál két számjegyű növekedést- olvasható a warc honlapján.
Visszaesett a KFC forgalma Ázsiában
A vállalatot tavaly, év végén vádolta meg a kínai központi televízió azzal, hogy beszállítóinak elégtelen ellenőrzése miatt az éttermeibe kerülő csirkehús a megengedettnél több antibiotikumot, illetve más vegyi anyagot tartalmaz. A riportot követően az ügyben hatósági vizsgálat kezdődött, melynek kezdeti megállapításai a KFC mulasztását bizonyították, a cég január közepén kért bocsánatot fogyasztóitól.
3 millió euróból népszerűsítjük a magyar borokat
Összesen 3 millió euró áll rendelkezésre 2013 és 2016 között a magyar borok promóciójára Japán, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Kanada piacán. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter erre vonatkozó rendelete a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.
Furmint Február 2013
(MTI) - Országszerte több mint ötven étterem, borbár és szaküzlet várja a Furmint Február rendezvénysorozat keretében a furmintról szóló borkóstolókkal, különleges menüsorokkal, esetenként kedvezményekkel az érdeklődőket egész februárban.

Kedvezmény, ha jó a gyerek
Egy washingtoni étteremben négy dollár kedvezménnyel honorálták, hogy a vendégként betérő család gyermekei jól nevelten viselkedtek az étkezés alatt.
Master of Wine-ok a VinCE Budapesten
A Master of Wine Intézet kezdettől – 2010-től – a VinCE Budapest együttműködő partnere, a világ legnagyobb presztízsű boroktatási intézménye minden alkalommal jelen volt a rendezvényen.
Két-háromszáz település a borászokért
Már az osztrákok is magyar bort palackoznak. Az ilyen “közös” borok segíthetnek abban, hogy több turista jöjjön a magyar városokba. Évente két-háromszáz magyar településen tartanak “város bora ” választást. A diplomáciai tárgyalásokon, a gazdasági megbeszéléseken és a turisztika fellendítésében is segítségünkre lehet egy-egy jól kiválasztott magyar bor- állítja Mahr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.
Tíz százalék a törzsgárda
A magyar McDonald’s 1998 óta évente elismeri munkatársai kiemelkedő hűségét. A Törzsgárda kitüntetést a vállalatnál 10, 15, illetve 20 éve dolgozó munkatársak kapják. Tavaly 79-en nyerték el az alkalmazotti hűségért járó díjakat. A McDonald’s-nak Magyarországon ma több mint 550 olyan dolgozója van, akik legalább 10 éve kitartanak a vállalat mellett.

Barbie étterem nyílt Tajvanon
Pink kanapékkal, tűsarkú cipőt formázó asztalokkal és székekkel és Barbie-nak öltözött személyzettel nyitott meg Tajvanon a legújabb témaétterem.
Hajléktalanok lepték el a McDonald's-okat
(MTI) - Az ország két évtizedes gazdasági gondjai miatt rengeteg középkorú ember veszti el megélhetését és lakását Japánban, a tartós munkanélküliek közül pedig egyre többen McDonald's éttermekben és éjjelnappali üzletekben kénytelenek átvészelni az éjszakákat.
A Burger King Magyarország közleménye
A Burger King számára az ételek minősége és biztonsága a legfontosabb prioritás. Szigorú és átfogó ellenőrzési rendszert működtetünk, hogy vendégeink számára biztosítsuk, hogy a termékeink megfelelnek a legmagasabb minőségi előírásainknak.
A 20 éves jubileumkor változások a Tokaj Kereskedőháznál
1993-ban alapították a Tokaj Kereskedőház Zrt-t, amely nem akármilyen hendikeppel indult a többi Tokaj és környéke igényes borkészítőihez képest.
Edd meg szépen a papírt is, Pistike!
A hamburgerrel együtt megehetik a csomagolását is egy brazil gyorsétteremlánc vendégei. Vajon milyen az íze? - teszi fel a kérdést a Nők Lapja Café.
Főképp tokaji borok a ProWein-en
A tavalyelőtti tizenhattal, és a múlt évi huszonnéggyel szemben idén tizenkilenc kiállító képviseli a magyar borászatot a bor világpiacának vezető szakvásárán. A düsseldorfi ProWein 2013. március 24-26. között ezúttal rekordot dönt. Ötven országból több mint négyezer vállalat állít ki az eddigi jelentkezések alapján.
Sárga lap a gyorsétteremláncnak
Antibiotikumot nem, ám a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyi anyagokat találtak a sanghaji hatóságok a KFC gyorsétkeztető étteremlánc egyes csirkehús-mintáiban - jelentette a helyi élelmiszer-biztonsági bizottság.
Borászatot vegyenek!
Egyelőre nem kell senkinek a felszámolás alatt álló Bokrosi Borászati Kft. vagyona. Csütörtökön ismét meghirdették a több milliót érő borkészletet, a cég gépeit, teherautóit, földjét – magát a pincét azonban nem. A környékbeli szőlősgazdáktól már két éve sem vette át a cég a termést - írja a Délmagyar.
Kávézót nyit az Apple Budapesten
Magyar tervezők munkáit és kávézni vágyó vásárlókat vár majd Budapesten februárban egy új Apple Store.
QR kód a McDonald's csomagolásokon
Új csomagolást vezet be a McDonald's globálisan, amely táplálkozási információkat tartalmaz a fogyasztók részére - adta hírül a Marketinginfo.
Az élelmiszerpazarlás ellen veszi fel a harcot Kína
Évente 200 millió ember számára elegendő maradékot hagynak az asztalon Kínában - a pazarlás ellen több fronton is harcot hirdetett a társadalom és a kínai vezetés.
Eladó a pécsi pezsgőgyár
A Cézár Pincészet tulajdonosa, a Cezar Winery Kft. értékesíteni kívánja a több mint 160 éves pécsi Littke Pezsgőgyárat.
No photo please!
A New York Times írásában az éttermi fotózást járja körbe, megszólaltatva szakácsokat, tulajdonosokat és egyszerű embereket is. David Bouley séf sokféle ételfotózást látott már, kezdve a hatalmas objektívekkel is jól bánó külföldi turistáktól az asztalra aprócska állványt is felállító profikon át a körülöttük a vakuval mindenkit megzavaró kompakthasználókig - fogalmaz az SG.hu.
Nem megy és megy a Costes
A csúcsgasztronómiai szegmensbe tartozó éttermek is érzik még a gazdasági válságot, még a Michelin-csillagos Costes is veszteséget termel - írja a Világgazdaság csütörtöki cikkében.
Teljes fordulaton a SonkaArcok
Sikeresen zárta első, három hetes „warmup” tesztidőszakát a SonkaArcok elnevezésű delikát gasztrobár, saját megfogalmazása szerint: bárkonyha.
Harminc pincészet rizlingjei Csopakon
Harmadszor rendezik meg pénteken és szombaton Csopakon az Olaszrizling szerintünk elnevezésű borfesztivált, amely most először a nagyközönség számára is látogatható - tájékoztatta az MTI-t Jásdi István borász, a rendezvény szervezője.
Salátát neveztek el Risztov Éváról
Salátát neveztek el Risztov Éváról
Szlovákiában is hódítanak a gyorséttermek
(MTI) - Tíz év alatt a duplájára emelkedett a gyorséttermi étkezést választó fiatalok aránya Szlovákiában.
Hajóra száll a tortakirály
Buddy Valastro cukrászmester, a Cake Boss és a Next Great Baker népszerű tévéshow-k sztárja a Norwegian Cruise Line egyik hajóján folytatja családi vállalkozásának bővítését, Carlo’s Bake Shop-ot nyit 2013 márciusában az új Norwegian Breakaway-en.
Áldott borral hintik meg Pannonhalma szőlőit
Évszázados hagyományt, a Vince-járást elevenítik fel szombaton Pannonhalmán.
Átnevezik az ausztrál McDonald's gyorséttermeket
A névváltás apropóját a Macca's becenév megjelenésének negyvenedik évfordulója adta - írja a Franchiseportál.
Saját vállalkozásában folytatja az Év Borásza
Távozik a Royal Tokaji Borászati Zrt. főborásza. Áts Károly februártól saját, családi pincészetét irányítja majd. Áts Károly múlt év decemberében kapta meg az Év bortermelője címet.
Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren
(MTI) - Finom borokat kóstolhatnak azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba, ahol Szent Vincének, a szőlészek védőszentjének névnapját ünneplik, megtudhatják azt is, hogy milyen lesz az idei szőlőtermés.
Jubileumi Séf Bál
Az idén 15. alkalommal rendezi meg közösen a Danubius Hotel Arena és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Budapest és régiója a Séf és Vendéglátós Bált.
Reklámstop Oroszországban
Az orosz kormány asztalán is ott fekszik a javaslat az egészséges táplálkozás támogatásának lehetőségeiről. Ennek támogatására korlátoznák a magas kalóriatartalmú ételek reklámozásának lehetőségeit. A terv a gyorsétteremláncok marketingtevékenységét is érintené.
Ombudsmanhoz fordul a HNT a hegyközségi törvény miatt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) arra kéri az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) az új hegyközségi törvény miatt, mert a szervezet álláspontja szerint a jogszabály több rendelkezése sérti az alaptörvényt - mondta Horváth Csaba, a HNT főtitkára.
Versenyre keltek Sopron kékfrankosai
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Borút Egyesület, a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. és a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa idén jubileumi 10. alkalommal hívta megmérettetésre a Soproni borvidék termelőit.
Borkultúra-központ nyílik Tokaj-Hegyalján
(MTI) - Borkultúra-központot nyit ez év első felében a Basilicus Szőlőbirtok Tokaj-hegyalján
Étterem is lesz a Rudasban
(MTI) - Felújítják a budapesti Rudas Gyógyfürdő használaton kívüli, déli épületrészét, amellyel bővülne a fürdő területe. A tervek szerint a beruházás 2014 őszére elkészül.
Sommelier képzés indul
A Szent István Egyetem Felnőttképzési és Távoktatási Központja Hobby Sommelier (pohárnok, borpincér, bormester) és Sommelier szakképzést indít.
Borok és cimkék
(MTI) - Cégér - Jó bornak tervezz címkét! címmel tíz magyar borász borából és hozzá a tíz képzőművész tervezte címkéből nyílik kiállítás - amelyet borkóstoló követ - csütörtökön a Római Magyar Akadémián.
Statisztából étteremtulajdonos
1969-ben forgatták egy stockholmi vendéglőben a Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című könyvéből készült film egyik részletét. Az étteremnek immár három évtizede egy akkori statiszta a tulajdonosa - írja a hirado.hu.
Vérontás egy vendéglői számla miatt
(MTI/AFP) - Hinduk és muzulmánok közötti vérontásba torkollott egy kifizetetlen vendéglői számla miatti vita Nyugat-Indiában, az összecsapásban négyen meghaltak és 175-en megsérültek - közölte hétfőn a rendőrség.
Csirkeagy került az ételbe mell helyett
Csirke agyat talált az ebédjében egy brit tini, aki az iskolai ebédszünetben ment át pár haverjával a közeli gyorsétterembe egy pár csirkemell falatkáért.
Digitális rendelésfelvétel
Gyermekesek, első randizók és bárki, aki az újdonságra nyitott, jól szórakozhat és finomat ehet a londoni Inamo étteremlánc egységeiben - írja a Haszon.
Kevés lesz az aszú
Húsz éve nem fordult elő, hogy a világ egyik legdrágább édesborát előállító sauternes-i Chateau d'Yquem a legfrissebb évjárat terméséből nem készít édes bort. A Mandiner Blog összeállítása.
Valamit nem tudunk…?
Kissé talán meghökkentő eredmény született a World Travel Awards decemberi, Új-Delhiben rendezett gáláján. A kihirdetett eredmény szerint a világ első számú kulináris desztinációja: Peru…
Kávéházlánc tulajdonos lett a Grace klinika Sheperd dokija
Kávéházlánc-tulajdonos lett Patrick Dempsey amerikai színész, akit leginkább A Grace klinika című tv-sorozatból ismerhetnek a nézők.
Megmérgezték a konkurens étterem vendégeit
Nyolcvan embert kellett súlyos tünetekkel kórházba szállítani egy pekingi étteremből - adta hírül az NPR alapján a Hír24.
Csak fújják a füstöt
Az ukrán kávézók, éttermek és bárok 10 %-a nem tartja be a dohánytilalomról szóló törvényt – közölték a Dohányfüstmentes Ukrajna projekt aktivistái.