Gasztro
Megalakult az Országos Borszakértő Bizottság
(MTI) - Megalakult a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön Budapesten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos kezdeményezésére.
Kocsmaadó csak jövőre?
Nem szerepel az országgyűlés tavaszi ülésszakának napirendjében a kocsmaadóról szóló törvényjavaslat, így az új adó bevezetése valószínűleg 2014-re csúszik – írja a Napi Gazdaság.
Vidéki ízek a kapirgálós csirke főszereplésével
A vidék ízeit kóstolhatják még június 21-22-én az érdeklődők, hol máshol, mint faluhelyen, Csorvástól Farádig.
Hétvégén itt a VinAgora
Ismét nagy érdeklődés övezte a VinAgora Nemzetközi Borverseny felhívását. Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált versenyére idén 560 bort neveztek a világ 19 országából.
A Nagy Francia Borrablás
Összesen 380 kis üveg Chateau d'Yquemet loptak el - közölték a Bordeaux közeli Sauternes nyomozói hétfő este.

Új badacsonyi étel van születőben
A Badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gasztronómiai kezdeményezése.
A hagyomány új útján
Törley József 130 évvel ezelőtt nagyot álmodott és létrehozta a magyar piac máig meghatározó pezsgőmárkáját. Követve az újító hagyományokat ismét mertek nagyot álmodni és megvalósítani egy régóta dédelgetett tervüket. Mivel a Törley pezsgők kiváló minőségű alapborokból készülnek, így megfelelő gyakorlattal rendelkeznek abban, hogy jó minőségű borokat is kinálhassanak fogyasztóiknak.
Curry brutál de luxe
A világ legerősebb curry-jeként emlegetik azt a szószt, amit egy Manhattanben lévő, de angolos jellegű étteremben szolgálnak fel: még a szakács is gázálarcot visel, miközben főzi - olvastuk a Webbulvár-on
Hedonista hétvége Békéscsabán
Idén június 13-16. között rendezik meg a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, a mely a szervezők felvállalt filozófiája szerintz a hedonizmus ünnepe.
2020-ra száz a cél
A Subway étteremhálózat hosszú távú tervei értelmében 2020-ig közel 100 Subway étterem fog működni hazánkban - adta hírül a Marketinginfo.
Megszépült a füredi Kedves
Megújult a város egyik emblematikus vendéglátóhelye a Kedves Cukrászda. Igazi, békebeli kávéházi hangulatot ígér Dobai András, aki a Kredenc Borbisztróval már bizonyította: van érzéke ahhoz, hogyan kell menő kulthelyet létrehozni. Debütálás a hétvégén a füredi borutcával.
Vakok tüntettek a Pizza Hut ellen Kínában
(MTI) - Bocsánatkérésre kényszerült az amerikai Pizza Hut gyorséttermi hálózat kínai vezetése egy balul elsült reklám miatt, miután az ország legalább öt városában tüntettek ellene vak emberek - jelentette a kínai média pénteken.
Jön a romkocsma-adó!
(MTI) - Augusztus 1-től naponként és vendégenként 20 forint felügyeleti díjat kérhetnek az önkormányzatok a "világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletektől". Ez derül ki Rogán Antal V. kerületi polgármester pénteken benyújtott törvénymódosító javaslatából.
Az igazi pezsgő csak francia lehet
Legalábbis a kínaiak szerint. Franciaország még nem védette le a champagne elnevezést, de Kína - mint sok minden másban - ebben is az élen jár.
A kéknyelű szőlő virágzását ünneplik Badacsonyban
(MTI) - A badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtájának, a kéknyelűnek a virágzását ünneplik Badacsonyban gasztronómiai, borrendi és szakmai programokkal péntektől vasárnapig a helyi Vinum Vulcanum Borlovagrend és Badacsonytomaj önkormányzata szervezésében.
Úgy is hamburgerezhetünk, ha foglalt a kezünk
Az új segédeszközzel hamburgerünk fogyasztása közben bármilyen más tevékenységet is végezhetünk.
Michelin-csillagos fogások az Ötkert menüjében
2013. június 24. és 30. között Christian Petz, Michelin-csillagos séf receptje alapján elkészített ételspecialitásokat is találhatnak a vendégek az Ötkert heti menüjében.
Büntető vámot vethet ki az európai borokra Kína
Újabb fejezettel bővült az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi vita: a kínai kereskedelmi minisztérium (MOFCOM) honlapján azt közölte, hogy vizsgálatot indít az Európai Unióból származó borokkal szemben.
Hatszáz gombóc gulyásleves fagylalt
Az idei Budai Gourmet fesztivál leggourmandabb fogása minden bizonnyal, a Paris Budapest étterem főszakácsa, Jeremy Cayron és csapata által készített gulyásleves fagylalt bizonyult. Nem csak kinézetével, de ízvilágával is sokkolta ez a kicsit sem hagyományosnak mondott gulyásleves a gasztronómia iránt érdeklődőket a hétvége folyamán.
Átadták a Fritz pince új létesítményeit Szekszárdon
(MTI) - Átadták szerdán Szekszárdon a Fritz Pince összesen 800 millió forintos beruházással elkészült borászati és vendéglátó létesítményeit, a komplexumot Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára avatta fel.
Futurisztikus McDonald's épült Grúziában
Grúzia harmadik legnagyobb városában, Batumiban nem mindennapi McDonald's étterem nyitott. A gyorsétteremnek helyet adó futurisztikus objektum benzinkút is egyben.
Kihirdették a CÉGÉR pályázat nyerteseit
Megszületett a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázat eredménye, melynek célja egyrészt a fiatal borászok és grafikusok együttműködésének elősegítése, másrészt a magyar borok vizuális megjelenésének és eladhatóságának javítása. A pályázat eredményét Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára hirdette ki, valamint megnyitotta a pályaművekből álló kiállítást az Akvárium Klubban.
Élre törtek a szlovák borok...
(MTI) - Könnyű boraival Szlovákia váratlan sikert ért el az exkluzív borászat világában: a nagy bortermelő országok nyomába ért a brüsszeli székhelyű Concours mondial nemzetközi borversenyen (CMB), amely első alkalommal került megrendezésre Kelet-Európában, a szlovák fővárosban.
Lóvá tett étteremrablók
Lóvá tett étteremrablók
Ismét dúl a jogdíjháború
Van olyan étterem, ahol többe kerül a háttérzene, mint a gáz, van olyan teázó, ahol a forgalom tíz százaléka megy el jogdíjakra. Az Artisjus szedi ezeket a pénzeket, alternatív megoldásokat nehéz megvalósítani, ez derült ki egy csütörtöki fórumon. A Universal megpróbálta, de nem sikerült az, ami külföldön működik - írja az Index.
Kidobják mikróikat a bükfürdői vendéglátósok
Vasárnap gyerekek, orvosok, politikai döntéshozók lesznek a főszereplői annak az akciónak, ahol képletesen kitiltják a vendéglőkből a mikrohullámú sütőket. A turisztikai recesszió közepette egyes helyi éttermek tulajdonosai a régi, hagyományosan készített ételekkel próbálják visszacsábítani a régióba az egészségükre is figyelő vendégeket, közölte lapunkkal a bükfürdői Auróra étterem.
Támogatja a csehek többsége a dohányzás betiltását a vendéglőkben
(MTI) - A csehek 78 százaléka támogatná, ha a vendéglőkben teljes mértékben megtiltanák a dohányzást. A dohányosok között ezt az álláspontot a megkérdezettek 41 százaléka osztja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szociológiai tanszéke és az Ipsos közvélemény-kutató intézet készített közösen.
Saját házi készítésű kézműves borünnep a Sofitelben
A Sofitel Budapest Chain Bridge Szentesi József borász segítségével saját bort készített, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vett részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. 2013. május 27-én varázslatos party keretein belül bemutatásra került a Sofitel kézműves fehérbora.
Gulyásleves-jégkrémtől a bodzás kecskesajtig
Magyarország legizgalmasabb kulináris „országjáró” körútját járhatja be, aki a hétvégén a Millenárisra látogat. Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén a gulyás kerül fókuszba, de lesz – sok más mellett – mézes zsendicekrém levendula zselével és libamájjal töltött füstölt csülök is.
Ipari stílusú a nyolcadik
Jól átgondolt, igazán frekventált helyen nyitotta május 28-án, korareggel legújabb, nyolcadik üzletét a Starbucks Magyarországon: ezúttal a MOM Park egy bank kivonulása miatt üresen hagyott tágas, 160 nm2-es területére (amelyhez 60 nm2-nyi terasz is tartozik) költözött.
Borarchívum és bortrezor létesült Egerben
(MTI) - Több mint hétezer palack bort befogadó bortrezort, valamint borarchívumot alakítottak ki Egerben, a Hotel Szent István pincéjében.
Több mint háromszáz nevezés a balatonfüredi országos borversenyre
(MTI) - Több mint háromszáz mintát neveztek a Balatonfüreden hétfőn megkezdődött országos borversenyre. A 101 borászat részvételével tartó verseny két napig tart.
Aranyfakanál-díjat kapott hat szentendrei étterem
A „Keresd az aranyfakanalat” gasztronómiai versenyen tíz étterem szállt harcba egymással Szentendrén, melyek közül a zsűri hatot Aranyfakanál-díjjal jutalmazott május utolsó vasárnapján - adta hírül a Kultography.
Dolgozz az ebédért...
A spanyolországi Terrassa városában azok számára nyitottak éttermet, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak, hogy étterembe járjanak. A vendégeknek a laktató, többfogásos étkezésért nem pénzzel kell fizetniük, hanem munkával, mely lehet például konyhai segédkezés, felszolgálás vagy takarítás.
Borkatedrális a Balatonnál
Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…
Első Magyar Borklub Londonban
A Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete 2013. május 22-én „Hungarian Wine Club” címmel bor- és gasztronómiai estet rendezett Londonban, a Balassi Intézetben.
Csempészett csirke-csomagok
(MTI) - A csempészalagutaknak köszönhetően már a Gázai övezetben is élvezhetik kedvenc sült csirkeszárnyaikat a Kentucky Fried Chicken (KFC) amerikai gyorsétteremlánc kedvelői.
Pécsi Borászok Köre alakul
A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület borútként vállalja fel a teljes pécsi borvidék népszerűsítését. Kiemelten fontosnak tartják azt, hogy a pécsi borvidék egységét erősítsék azáltal is, hogy az egyesületen belül valós összefogás alakuljon ki a termelők között - adta hírül a Pécsi Újság.
Itt az Armani / Caffé
A Giorgio Armani csütörtökön pop-up éttermet nyitott Cannes egyik frekventált helyén. Az Armani / Caffé koncepció - amely a maga nemében első a világon- különféle Armani márkájú ételeket és italokat kínál - írja a Marketinginfo.
Megalakult a Tokaji Borbizottság
Megalakult a Tokaji Borbizottság csütörtökön Budapesten, a testület feladata, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a szaktárca és a borvidék között.
A Vylyan 2008-as cabernet franc-ja nyert a XIX. Szegedi Borfesztivál fődíját
(MTI) – A Vylyan szőlőbirtok és pincészet 2008-as cabernet franc-ja nyerte a XIX. Szegedi Borfesztivál fődíját, az elismerést kedden adták át a Tisza-parti városban.
Nem ért véget a füstháború
(MTI) - Szabó Máté felkérte az emberi erőforrások miniszterét, kezdeményezze a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását úgy, hogy lehetőség legyen hatósági fellépésre a szórakozó- és vendéglátóhelyek közelében élők védelme érdekében. Az ombudsman levelét az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala juttatta el kedden az MTI-hez.
Megalakult a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete
Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete.
Gourmet Fesztivál 2013
Május 30. és június 2. között ismét a Millenáris Parkba várja vendégeit a legnívósabb és legváltozatosabb hazai gasztro rendezvény, a Gourmet Fesztivál.
Versenyeztesse étlapját és itallapját
Még egy hétig várjuk az étlapokat, illetve itallapokat különböző vendéglátóegységektől azért, hogy díjazhassuk azokat, akik külön figyelmet fordítanak az egyéni arculat kialakítására, megjelenésre és a minőségre.
Basilicus Borkultúra Központ nyílik Tokaj-Hegyalján
Hegyalján már a honfoglalás előtt is műveltek szőlőt, a XVI. századtól kezdve pedig már egész Európa-szerte ismerték borát, hisz’ a vidék már akkor a külföldi kereskedők oázisának számított. Az újonnan létesült tarcali Basilicus Borkultúra Központ célja, hogy térségi turisztikai programok, rendszeres borismereti előadások és tematikus borkóstolók révén ápolja a régió több mint ötszáz évet felölelő bortörténeleméből és kultúrájából fakadó hagyományokat – ismertette a hegyaljai kézműves borászatok és kis manufaktúrák összefogását ösztönző vállalkozás koncepcióját Basa Richárd, a Basilicus Szőlőbirtok társtulajdonosa egy a Pierrot Caféban napokban tartott sajtótájékoztatón.
Beszorult
(MTI) - Beszorult egy felnőtt férfi Írországban egy gyorsétterem baba-etetőszékébe, amelyből végül rendőrök segítették ki.
Újra magyar szakács a gasztronómia élmezőnyében
Fehér Gábor fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.