Gasztro
Átadták az idei és az elmúlt két év Gundel-díjait a Gundelben
A koraestébe nyúló díjátadó gála egyik legszebb mozzanata az volt, amikor a kitüntetések átadása előtt hallhattunk a névadóval, Gundel Károllyal egy archív rádióinterjút, ahol a szakma alázatáról, az éttermükben lévő feladatok elvégzéséről és a vendégeikről beszélt. A nagyvonalú díjátadó ünnepséget a Gundel Étteremben tartották, 2022. október 16-án, vasárnap, 12 órai kezdettel.
Minden díjat besöpört ez a szörpcsalád
Magyarország legjobb szörpjének és Magyarország legjobb lekvárjának választották a Mayer Szörp manufaktúra termékeit.
Ismét elindul a ’Bar Me Tender’ mixertanfolyam
100 jelentkező kezdheti meg tanulmányait a Coca-Cola HBC Magyarország és a Bacardi Mojito Mixeriskola ingyenes, közös képzésén - írja a Store Insider.
Váratlan hír a mai helyzetben: a SZÉK kitart, sőt, étlapját is megújítja
Egy igazi világújdonságot, töltött káposztából készült hamburgert is kínálnak őszi-téli menüsorukban. „Hagyományos ízek szokatlan köntösben" – így jellemezte az immár két éve – Budapest belvárosában – megnyitott székely gourmet étterem ügyvezetője az új étlapjukon megjelent Kárpát Burgert, aminek az alapja a töltött káposzta lett
Bezárt a Nudli, helyette nyitva az Izakaya
Egy új hely, ahol a fúzió nem konfúzió: alapvetően turistákkal számol a lazulós ázsiai bistro & bar, a pesti Október 6. utcában.
Ez a vidéki topétterem sem lát más lehetőséget, mint bezárni
Országszerte sorra zárnak be az éttermek kényszerű lépésként az energiaárakra. November közepétől ez az ikonikus étterem is búcsúzik bizonytalan időre.
Itt a Tojás Világnapja
Idén október 14-én tartjuk a Tojás Nemzetközi Világnapját. Egyébként tudta, hogy a tojás a tápanyagokban legösszetettebb élelmiszerünk?
Nagykereskedelmi csúcsokra tör a METRO
Október 12-én a METRO beavatta elért eredményeinek és éves stratégiájának részleteibe partnereit. Az országszerte 13 áruházzal jelen lévő nagykereskedő hibrid Partnerkonferenciáján közel 120 fő személyesen vett részt, további 100 pedig online követte a METRO budaörsi Gasztroakadémiáján folyó eseményeket - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Erdő-mező kincsei: vadhúsok az asztalra
Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a METRO szakértői csapatával közösen olyan témákat, kérdéseket járunk körbe, amelyek aktuálisak, és megválaszolásukkal segítjük az érdeklődőket a megfelelő megoldás kiválasztásában, illetve mélyítjük tudásukat az adott területen. A már velünk lévő hűvösebb hónapok egyik sztárja a vadhúsok – most ezekről kérdezzük a szakértőt. (X)
Tizenhét pincészet mutatkozik be a Somlói Juhfark Ünnepen
Hetedik alkalommal rendezik meg a somlói borászok összefogásával a hegy ikonikus szőlőfajtája, a juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. Október 22-én a somlójenői Tornai Pincészetben az elmúlt évek legjobb tételeit kóstolhatja meg a közönség, személyesen a borászok bemutatásában.
Magyar siker az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
2022. október 8-án, Mexikóvárosban rendezte meg a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságát. A 2022-es nemzeti verseny győzteseként Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely) ifjú séfje képviselte Magyarországot.
Ez a sommelier mindent megnyer az idén
Giraldo Juan Sebastian, a budapesti Felix Kitchen & Bar assistant head sommelier-je nyerte vasárnap este Budapesten a 25. Magyar Sommelier Bajnokságot.
Egyre jobbak vagyunk borfelismerésben
Magyarország negyedik helyezést ért el a Borfelismerő Világbajnokság (Championnat du monde de dégustation La RVF) szombati döntőjében. A magyar csapat 31 nemzet legjobb borkóstolói között címvédőként ült kóstolóasztalhoz, és csak néhány ponttal maradt le a dobogóról. Luxemburg csapata győzött, a portugál és a spanyol csapatot megelőzve - írja a Store Insider.
Tiszta szerencse, hogy nem divat sózni az ételeket
Aggasztó folyamatok játszódnak le a leggyakrabban használt ételízesítőnk, a só piacán, ahol csaknem megduplázódtak az árak, a drágulásnak ráadásul még korántsem látható a vége, számol be az újabb gondról az index.hu hírportál.
Új marketingigazgató a Zwacknál
2022.október 1-től Kovács Dávid Gábor a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója. A közgazdász szakember négy év nemzetközi reklámügynökségi, valamint húsz év alkoholipari tapasztalattal érkezik ebbe a pozícióba.
400 éve működő családi pékség ment csődbe Ausztriában
Likviditási nehézségek miatt csődeljárás indult a felső-ausztriai Weinhäupl nevű pékség és cukrászda pénzügyi nehézségeinek rendezése érdekében - írja a GD Consulting.
METRO Gasztrohét: jönnek a kedvezmények
Október második hetében tart a METRO Gasztrohét eseménye, amely az étterembe járást, az éttermi kultúrát népszerűsíti, ünnepelve a sokszínű magyarországi gasztronómiát. A tematikus kampányhoz csatlakozó több, mint ezer étteremben nagy kedvezménnyel fogyaszthatnak azok a vendégek, akik előzőleg regisztráltak a programra - tájékoztatta lapunkat az áruházlánc.
Almát almával
Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a FruitVeB közös, kóstoltatással egybekötött fogyasztásösztönző sajtótájékoztatót tartott szerdán az alma fogyasztásának népszerűsítésére. Az esemény célja az egészségtudatos vásárlásra és táplálkozásra való ösztönzés mellett az volt, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a friss és ízletes alma nagyszerű élettani hatásaira.
Új kényelmi szolgáltatás vendéglátósoknak
Banki és fintech együttműködésnek köszönhetően a Coca-Cola HBC vállalatcsoporton belül elsőként Magyarországon fizethetnek ezután azonnali átutalással és kártyával az italgyártó vállalat ügyfelei - írja a Store Insider.
Ő lett az év legjobb sommelier-je
Makovej Giraldo Sebastian, a budapesti Felix Kitchen&Bar sommelier-je nyerte el az Év Sommelierje 2022 címet és a lehetőséget, hogy október 27-én, a nemzetközi Balkan Sommelier Challenge versenyen képviselhesse Magyarországot.
Ivott már jó ügyért?
Sokan szerencsére igen. Összesen 15,9 millió forint bevételt hozott a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jótékonysági borárverése, amely így lehetővé tette egy új mikrobusz megvásárlását a szeretetszolgálat Szimfónia programja számára
Nincs elég bajunk, még ez is: eltűnt a Pilóta keksz a boltok kínálatából
Alapanyag és csomagolóhiány miatt akadozik a második legnépszerűbb magyar keksz, a Pilóta keksz gyártása. A Mondelez Hungária Kft. igyekszik minél előbb megoldást találni a problémákra.
Új desszertkülönlegesség debütál a Kürtőskalács-ünnepen
Idén új formát(t)ölt a kürtőskalács őszi ünnepe, ugyanis október 14-16. között érkezik a KÜRTŐSBON Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba. A háromnapos, színes esemény idei sztárja a változatos krémekkel töltött KÜRTŐSBON desszertkülönlegesség.
Halas vállalkozásban szerzett üzletrészt a Matusz-Vad
A tranzakció nagyságrendje fél millárd forint.
Miközben sorra zárnak be az éttermek, mediterrán bisztró nyílt a pesti rakparton
Mínima néven nyílt meg az új hely a Belgrád rakparton, ortodox püspök szentelte fel a hivatalos megnyitón. A mai helyzetben szükség is van az égiek segítségére.
Sok programmal indul a szüret Tokaj-Hegyalján
Nem mutatkozik egyelőre a nyári szárazság negatív hatása a Tokaj-hegyaljai borvidék induló, őszi szüreti szezonjában. Elkezdődött az aszúszedés is, azonban a következő néhány hétben még szükség van az indián nyárra jellemző meleg, napsütéses órákra ahhoz, hogy igazán édes, jóminőségű szemekből készülhessen idén a tokaji aszú. A szüretet kulturális programokkal, zenei eseményekkel egészíti ki a régió, mely idén 90. alkalommal forr össze Tokaj-Hegyalján a szőlő ünnepével.
Ez tehet pontot a repohár-mizéria végére?
Új technológia teheti gördülékenyebbé és biztonságosabbá a vendéglátásban és a gasztronómiában történő fizetéseket.
Tovább terjeszkedik Magyarországon a Wolt
Ősszel tíz új településsel bővíti szolgáltatási területét a futárcég.
Meghirdették a Magyarország étele 2023 versenyt
A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.
Tesco-Shell együttműködés: új szintre lépett
2009 óta működik együtt Magyarországon a Shell és a Tesco, és nemrég bejelentették, hogy a Shell elektromosautó -töltőpontokat telepít a Tesco áruházak parkolóiban. Az együttműködés következő lépéseként a Tesco mini shopok jelenlegi hálózata 2025 -ig több mint 100 létesítményre bővül. Mindemellett megnyílt a budaörsi üzletükben megnyílt az új Shell Café, amely az első magyarországi, töltőállomáson kívül működő ilyen jellegű vendéglótegység Magyarországon.
Nyitottak a magyarok a vegán húspótlókra
A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából. A válaszok alapján az emberek igen nyitottak ezekre a termékekre, mert azok csaknem fele, akik még sosem próbáltak ilyeneket, valószínűleg vagy biztosan megkóstolnának vegán húshelyettesítő termékeket. A készítmények ízletességét bizonyítja, hogy a „kóstolók” 52 százaléka bátran lemondana a húsfogyasztásról ezekért cserébe.
Ez a különlegesség idén Budapest desszertje
A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.
Két vidéki ismert topétterem feladta
Egy pécsi és egy esztergomi vendéglátóhely is lehúzza a rolót.
Képzési központot nyitott az olasz Caffè Vergnano
Az olasz Caffé Vergnano termékeivel bővült a hazai kávés piac. A cég az akadémiáját is megnyitotta az angyalföldi Visegrádi utcai üzletház földszintjén szeptemberben - írja a Store Insider.
Kevesebb a vendég és a bűncselekmény az Oktoberfesten
Visszaesett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, de a bűncselekmények száma is csökkent a világhírű sörfesztivál félidős mérlege szerint.
Három nap alatt 100 program a villányi borfesztiválon
Borbarangolások, pincetúrák, táncházak, gyerekprogramok és koncertek várják a látogatókat a hagyományos szüreti felvonulással is kiegészülő Villányi Vörösbor Fesztiválon szeptember 30. és október 2. között - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Tűz Párizs leghíresebb nagybani piacán
A magyar fine dining éttermek jó része is itt szerez be számos alapanyagot konyhájukra.
Ők kapták idén a Gundel-díjat
Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.
Hétvégén latin fiesta a Westend tetején
Szeptember 23. és 25. között a Westend Tetőkertjében kulturális elemekkel is kiegészülő latin-amerikai gasztrofesztivált rendeznek, a Fiesta en Westendet. Az ingyenesen látogatható rendezvényen négy dél-amerikai nagykövetség teszi tiszteletét, és a látogatók megismerkedhetnek a dél-amerikai konyhával is. Lesznek kulturális programok, koktélkészítő workshop, zenei előadások és tüzes latin táncok is - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Ezek a legjobb mentes ételeket is kínáló vendéglátóhelyek
Kihirdették és átadták az idei „Menteshelyek kedvenc helyei” címeket. A nyertes vállalkozások a Metro akadémián vehették át az elismeréseket - írja a Store Insider.
Az éttermek versenytársa lehet az új ételfutár cég
A volt Netpincér-vezető nemzetközi karrier után tért haza, hogy versenytárs legyen a budapesti ételkiszállítási piacon - írja a Store Insider.
Újra összegyűltek a Gundel-leszármazottak
Három év szünet után idén ismét megrendezték a Gundel-leszármazottak találkozóját - tájékoztatta lapunkat az Eventrend Group.
Ősi eljárással készülnek a grúz borok, nagyon kapósak lettek
A kizárólag agyagedényben érlelt borok már nálunk is megkóstolhatók, minőségük és különleges ízük révén gyorsan kedveltek és keresettek lesznek.
Október első vasárnapján A Kávé Napja
Október 2-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub, ahol hazai pörkölők, nemzetközi kávéforgalmazók, kávégépkereskedők és baristák várják a kávészerető közönséget. Csúcsminőségű arabica fajtákból készülnek a korlátlanul kóstolható espressók, filteres kávék és tejes kávéitalok.
Sörben sajt? Mi más!
A sörök és sajtok eddig leginkább egymás kísérőjeként alkottak párost, most azonban ugyanarról az alapról indulva született egy könnyed, sós-savanykás sör, amelyben kiváló harmóniát alkotnak az ízek.
Magyar siker született a Pezsgő Világbajnokságon
Egy új magyar tradicionális pezsgőnek - ami alig egy éve jelent meg a magyar piacon - sikerült az, ami eddig keveseknek a világon: a legjelentősebb két világversenyen is dobogón tudott végezni az első évjáratával.
Szűkített étlapok, lezárt szobák, téli leállások
A szeptember végén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozón (SzÉSzT) a szakma képviselői az nehéz időkben alkalmazható alternatívákat veszik sorba a foglalkoztatási importtól kezdve a robotikán keresztül a költséghatékony energiagazdálkodási és üzemeltetési megoldásokig - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Aggódik Lyon turizmusa miatt a francia szállodaszövetség
A városban olyan rossz lett a közbiztonság, hogy a francia szállodai és éttermi szakszövetség szerint a gasztronómia fővárosának tartott Lyonban sem a lakosok, sem a turisták biztonsága nem garantált - írja a v4na.com.