Gasztro

Séfváltás a tatai Platán Bisztró élén
Nyolc év után Futó Gergely elköszönt a csapattól, és helyét Mogyorósi Donát veszi át. A váltás módjáról, magyarázatáról, az új séffel kapcsolatos első tapasztalatokról a ház tulajdonosi körének képviselőjével, Varga Viviennel beszélgetünk.

Még egy hónapig nevezhet erre a pálinkaversenyre
A Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett várják a szervezők a kereskedelmi főzdék pálinkáit is. Lehet A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett várják a szervezők a kereskedelmi főzdék pálinkáit is. Lehet nevezni határon innen és túl, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és még Izraelből is.

Hamarosan megjelenik a Borászok Borásza shortlistje
Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.

Helyi CSR-platform tagja lett a budaörsi METRO
Március 10-én a budaörsi székhelyű METRO Nagykereskedelem is csatlakozott a Budaörs Közösség – Közösségi CSR Platformhoz.

Indulhat a medvehagyma vadászat!
Számos hazai erdőnk rejt már medvehagymát, azonban nem árt ügyelni szedésekor, mert könnyen összetéveszthető egy másik növénnyel.

Több mint félezer nevezés ezen a hazai borversenyen
Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre 501 nevezés érkezett Tokajtól Sopronig. A jubileumi verseny siófoki díjátadóján a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a SynVino-díjakat. A rendkívül erős mezőnyt a zsűri rajtuk kívül öt nagyarannyal és 114 aranyéremmel jutalmazta.

Megkérdőjelezik a karbonsemleges matricákkal rendelkező élelmiszereket
Egy európai fogyasztóvédelmi szervezet szerint félrevezetőek az élelmiszerek esetében alkalmazott klímasemlegességre utaló matricák. Szerintük ugyanis az élelmiszereket lehetetlen károsanyag-kibocsájtás nélkül előállítani. A szakértő ezért betiltatná az ilyen matricákat, adja hírül az euronews.com tudósítása.

Kávéfüggők figyelmébe: jön a KávéBár Bazár Budán
A kávé- és bárvilág legrangosabb hazai seregszemléjét a Millenárison idén április első hétvégéjén tartják.

Ősszel jön a fiatal szakácstehetségek világversenye
A kezdeményezéssel az ásványvízmárka olyan nemzetközi fiatal séftehetségek felkutatását célozza, akik a jövőben a gasztronómia fejlődésének vezető alakjai lehetnek. A fődíj mellett a versenyzők esélyt kapnak a három tematikus díj egyikének megszerzésére is, amelyek nyerteseit idén nyáron, a nagydöntő előtt hirdetik ki - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Új kommunikációs vezető a Heinekennél
Varga-Nagy Eszter a HeinekenHungária új Vállalati Kapcsolatok és Kommunikációs Vezetője, számol be a személyi változásról a storeinsider.hu szakmai portál.
Eddig is topédességnek számított, ezután még inkább az lesz
A Lindt csokoládékat gyártó cég közölte: idén, a tavalyihoz hasonlóan, folytatják az áremelést.
Közel a világvége: már a Toblerone sem a régi
A Toblerone hamarosan eltávolítja a svájci Matterhorn hegycsúcsot a csomagolásáról, és ezzel együtt a csokoládé gyártásának egy részét Svájcból Szlovákiába helyezik át.
Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai
Kötetben is megjelennek a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen indult magyar csapatok fogásainak receptjei, illetve azok újragondolásai a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gondozásában - mondta el Dalnoki Bence séf hétfőn Budaörsön, ahol Nyikos Patrik commis-val együtt mutatott be válogatást a Bocuse d'Or idei világdöntőjén készített fogásaikból.
Las Vegas költözik egy éjszakára a Matild Palota falai közé
Március 25-én különleges nyitóeseménnyel indul a Matild Cabaret 2023-as, tavaszi/nyári évada. A kizárólag egyetlen estén megtekinthető Vegas-show trükkökkel, látványos akrobatikus mozdulatokkal, a Matild Girls tánckarával és kellemes dallamokkal kápráztatja el a közönséget.
Tavaszi Gasztrohét - a METRO ismét beszáll
Az októberi Gasztrohét sikerén felbuzdulva márciusban is gáláns ajándékot ad a METRO a gasztronómia hazai rajongóinak.
Elstartol a gyulai bonbon verseny
Az Év Pálinkás Bonbonja egy új, egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített megmérettetés, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre.
Alkossa meg Budapest tortáját! - felhívás
Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.
Márciusban Eger új fehérboraival csábít a városba
Tavaly rendezték meg először a tematikus Egri Csillag Hetet, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az egri bikavér fehérboros párja.
Durván megdrágult a vöröshagyma, de a java még hátra van
Elfogyott a hazai,eladásra kínált hagyma, helyét tavasztól az import veszi át - jóval drágább beszerzési áron. Ezért drasztikus áremelkedés várható.
Tokaji prémium borászatot vett a BDPST Group
Ikonikus tokaji borászattal szélesíti befektetési portfolióját a BDPST Group: megállapodást kötöttek a minőségi tokaji borairól és prémium borkülönlegességeiről ismert Patricius Borház Zrt. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról.
Pálinkával várják az utazókat a reptéren
A hazánkba érkező külföldiek számára indított egy hónapos pálinka népszerűsítő kampányt az Agrármarketing Centrum.
Új elnökség a Magyar Cukrász Ipartestület élén
A közgyűlés szervezeti változtatásokról is döntött, az alapszabály módosításával az elnökségi tagok száma a hatékonyabb működés és döntéshozatal érdekében tízre csökkent.
Új, innovatív technológiával készülő szárított gyümölcsök, zöldségek
Ez a technológia a biofilizálás, amikor az eljárás során nem történik fagyasztás, és a kíméletes, alacsony hőmérsékletű vákuumszárítási technológia megőrzi a gyümölcsök és zöldségek beltartalmi értékeit és aromáját.
Bezár az összes Pizza King
Közösségi oldalán jelentette be a Pizza King, hogy a következő napokban összes üzletüket bezárják.
Jogsértő gyakorlat számos vendéglátóhelyen
Csaknem minden harmadik üzletben jogsértést tártak fel a pénzügyőrök az ország egész területén.
Márciustól újra Pincejárat Budafokon
A több éve sikeres programok mögött a szervező önkormányzat munkatársai és a Pincejárat partnerei közötti példaértékű, szoros együttműködés áll. Ennek a munkának az eredményeként valósulhat meg a közös cél is, hogy Budafok-Tétény, Budapest Bornegyedévé váljon.
Michelin-ajánlásos vendéglátóhelyek is a tavaszi étterem héten
Michelin-ajánlással rendelkező éttermek is részt vesznek a tavaszi Országos Étterem Héten, amelyen idén több mint 150 vendéglő kínálja majd specialitásait március 9. és 19 között.
Borkóstoló - nőknek
Az N28 Wine & Kitchen-ben, Nőnap alkalmából, ahol a Turay pincészet még kereskedelmi forgalomban nem kapható, exkluzív tételeit töltik a hölgyek poharaiba.
Ami nálunk növényi alapú tejpótló ital, Amerikában tej lehet
Az amerikai élelmiszerügyi hatóság azt javasolja, hogy tejként árulhassák a növényi alapú tejpótló italokat is. A tejipari vállalkozások szervezete tiltakozik.
Nagykanizsán nyitott desszertműhelyt a híres cukrászséf
Jakabfi Dávid elismert cukrászséf, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja, akinek desszertkülönlegességei megjelentek világhírű katalógusok címlapján, köztük a híres párizsi Le journal du pâtissier-be. Most megvalósítja gyermekkori álmát, és saját vendéglátóegységet nyit Nagykanizsán.
Konyhakiállítás: divatban a színek, fókuszban a fenntarthatóság
Milyen az ideális konyha, miként tudjuk a legtöbbet kihozni akár a legkisebb étkezőből, és vajon mely dizájntrendek a legnépszerűbbek most a konyhai kis- és nagygépek világában? A Budapest Arénában március 3-5. között megrendezésre kerülő 13. Konyhakiállításon számtalan termékbemutató mellett ezekre mind fény derül!
Ők az idei év Mentes Séfjei
Kedden a METRO Gasztroakadémián idén 5. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt.
Vagány vegán tej a METRO-tól
A tej kiváltására alkalmas saját márkás növényi italokat fejlesztett ki az üzletlánc. A METRO Chef Veggie növényi italokkal nemcsak a tejérzékenyekre és a vegánokra, hanem azokra a vásárlókra is gondolt a nagykereskedelem, akik számára a termesztés körülményei is fontosak.
Save the date: Év bortermelője díjátadó gálaebéd
A díjat gondozó Magyar Bor Akadémia ebben az évben is elegáns programmal és gálaebéddel teszi emlékezetessé az eseményt.
Tudta, hogy ma egy jeles napot ünneplünk?
Ugyanis farsang végén, a húsvét előtti 47. napon, húshagyó kedden van a palacsinta világnapja, a Pancake Day.
Ingyen ebéd jár a londoni iskolák alsó tagozatosainak
Minden 5 és 11 év közötti gyereknek ingyen biztosítják az iskolai étkezést a következő tanévben a brit főváros összes, önkormányzati fenntartású iskolájában, jelentette be Sadiq Khan londoni polgármester.
Megnyitott a Gulfood több, mint 20 magyar kiállítóval
Az idén február 24-ig tartó dubaji vásár az Afrikától Indiáig tartó MENA (Middle East and North Africa) térség legjelentősebb ilyen jellegű eseménye. 2022-ben százhúsz ország négyezer kiállítója vett részt rajta és több mint százezer látogatót vonzott - tájékoztatta lapunkat az AMC.
Sztárcukrász újította meg az Avalon Ristorante desszertkínálatát
A Michelin ajánlást frissen bezsebelt miskolctapolcai autentikus olasz étterem, az Avalon Ristorante februártól megújult desszertkínálattal vár. A Mihályi László szakmai vezetésével megalkotott új desszertválaszték nem szimplán kiváló gasztronómiai, hanem intellektuális és emocionális élményt is kíván nyújtani - tájékoztatta lapunkat az étterem.
Meleg egytálétel - automatából
Egy három éve alapított francia cég, a Bolk, újdonságot hozott a vendéglátóiparba: egy ételautomatát, ami meleg egytálételeket készít másodpercek alatt.
Innováció és tradíció: Mérész Sándor
Arra különösen büszkék az etyekiek, hogy 2022-ben őket választották Magyarország "Legszebb Borbirtokának". Hiszen az Agrotrend Csoport szervezésében meghirdetett verseny első helyezettjeként nemcsak szőlőterületüket, pincészetüket, hanem egyben turisztikai attrakcióikat is díjazták. Az Etyeki Kúria főborászával, Mérész Sándorral keveset a múltról, többet a jelenről és kicsit jövőbeni terveikről is beszélgetünk.
Aki hisz a helyi fajtákban: Borbély Tamás
Volt az „Év Bortermelője”, „Az év agrárembere”, és más jeles címek birtokosa. Második generációs családi borászat az övék, ahol édesapjával közösen a boraikat készítik. Tüzes borokat, vulkáni ízekkel, ahogy ő fogalmaz. A Borbély Családi Pincészetbe enged most bepillantást, Badacsonytomajon, a Káptalantótiba vezető út mentén.
Megújul az ország legnagyobb bevásárlóközponti ételudvara
Teljeskörű megújuláson megy át a Westend ételudvara az elkövetkező hónapokban. A tervezés során a bevásárlóközpont kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az átalakulást követően a terület messzemenőkig betöltse a közösségi tér funkciót, illetve tükrözze az üzemeltető következetes fenntarthatósági stratégiáját és elkötelezettségét az innovatív megoldások iránt.
Beltéren az év első sörös rendezvénye
Két nap, 100 féle csapolt sör, egy ötcsillagos hotel és megannyi sörélmény. Mindezzel hívogat az egyetlen téli és egyben az év első sörös eseménye, a 2023. február 24-25. között, a Marriott Hotelben megrendezett a VII. Indoor Sörfesztivál. A korlátlan sörkóstolással kecsegtető eseményre azonban érdemes felkészülten érkezni, hogy a kóstolás igazi maradandó élménnyé váljon, ezért Katona Csaba sörtörténész, a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa már előzetesen összegyűjtött nekünk néhány hasznos tanácsot és érdekes információt az aranyló nedű kapcsán - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Már lehet nevezni az idei Brillante párlatversenyre
A Brillante - 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye.
Sosem találná ki, hová szállították a legtöbb skót whisky-t tavaly
India vált a világ legígéretesebb piacává a skót whisky-t előállító vállalkozások számára 2022-ben.
Árzuhanás előtt a tej, a vaj és a különböző sajttermékek
Az uniós tendencia miatt, hallhattuk a jó hírt a legfrissebb híradásban.
Új marketingvezető a Danone-nál
Januártól Révész Richárd tölti be a Danone Magyarország Kft. marketingigazgatói posztját. A vezető 15 éves FMCG és gyógyszeripari tapasztalattal rendelkezik, eredményes szakember a stratégiai, valamint operatív marketing és a kereskedelmi menedzsment területén.
Gyászol a hazai borász szakma
Hosszan tartó, súlyos betegség után, 75 éves korában elhunyt dr. Török Imre, a Hilltop Neszmély Zrt. egyik alapító-tulajdonosa, közgazdász.