Egyre nehezebb a vendéglátás közkatonáinak

Egyre nehezebb a vendéglátás közkatonáinak 

Könnyű a sztárséfeknek: fine dining menünél nincs költséghatár. Bezzeg, ha egy szoros keretből kellene sütni-főzni – jegyzete meg egy ismerősöm, amikor szóba hoztam a témát.
Zircről kerül ki az EKF söre

Zircről kerül ki az EKF söre 

A Zirci Ciszterci Apátság manufaktúrájában fogják gyártani a Veszprém-Balaton 2023 programsorozat italát, ahol a sörfőzés hagyománya az 1700-as évekre nyúlik vissza.
Lélekemelő imázsfilm a magyar borkultúráról

Lélekemelő imázsfilm a magyar borkultúráról 

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje" méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.
Közeleg a gin ünnepe

Közeleg a gin ünnepe 

És méltóképp lehet megünnepelni június 10-12. között a Bálnában. Ahol bohókás borókás változatot is kóstolhat.
Ínyencparadicsom, az örökség jegyében

Ínyencparadicsom, az örökség jegyében 

Mi szem-szájnak ingere, bemutatkozott a hétvégén a Millenárison: a Gourmet Fesztivál két év szünet után ismét felvonultatta a magyar gasztronómia színe-javát.  Már pénteken élénk volt az érdeklődés, bár ekkor még inkább a szakmabeliek jöttek, hogy meglessék, hol tartanak, mit kínálnak a kollegák, míg a többi napon a nagyközönségé volt a főszerep.
Etikus kávézó nyílt Óbudán

Etikus kávézó nyílt Óbudán 

Etikus, és fenntartható módon beszerzett kávékülönlegességeket kínál Óbuda legújabb kávézója, a Daisuke Café & Wine, amelynek megnyitóján Litkai Gergely humorista, a fenntarthatóság elkötelezett híve is részt vett - tájékoztatta lapunkat a kávézó.
Most már biztos: lebontják Buda egyik ikonikus vendéglátóhelyét

Most már biztos: lebontják Buda egyik ikonikus vendéglátóhelyét 

A Márványmenyasszonyról van szó: az épületre ugyan tavaly sikerült ideiglenes védelmet szerezni, ám építészeti értékek hiányában műemléki védettséget nem kaphatott, így kiadták rá a bontási kérelmet.
Kinyitott a Kismező a Nagymezőn

Kinyitott a Kismező a Nagymezőn 

Divatos small plate-koncepcióval nyílt meg az új gasztrohely a turisták által is szívesen látogatott Nagymező utca elején, a Pesti Disznó helyén.
Ezzel számoljon idén a dinnyebeszerzésnél

Ezzel számoljon idén a dinnyebeszerzésnél 

Hatalmas drágulás várható, mivel a termelési költségek nőttek, a termőterület pedig tavaly óta jelentősen zsugorodott.
Megszűnik a szakács- és cukrászképzés Balatonfüreden

Megszűnik a szakács- és cukrászképzés Balatonfüreden 

Megszűnik szeptembertől a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cukrász és szakács képzése, a diákoknak Veszprémbe kell járniuk.

Balatoni borászok közös kóstolója a tó közepén 

Bemutatták a – balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő - Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát, sétáló borkóstoló kíséretében, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.  

Összeállt a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális zsűrije 

A verseny horvátországi regionális döntőjén a térség öt ismert séfje bírálja a délkelet-európai és mediterrán régió fiatal tehetségeinek ételeit.

346 párlat méri össze kvalitásait Körmenden 

Elrajtolt az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny.

Idén is a Platán Gourmet a legjobb vidéki éttermek listájának élén 

Az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz idén is segítség abban, hova kell jelet tennünk a térképen, ha az ország legjobb vidéki éttermeit szeretnénk végiglátogatni. Az Év Vidéki Étterme díjat a tatai Platán Gourmet érdemelte ki, de az Őrségben, a Balaton parton, Turán, Encsen, Somlóvásárhelyen is vár minket TOP10-es listán szereplő étterem, ahogy Esztergom és Villány is biztosan célpontunk lesz. Izgalmas menüsorok, helyi, emblematikus alapanyagokból készült fogások, felejthetetlen gasztroélmények - nézzük, mi minden vár ránk, ha ellátogatunk az ország 10 legjobb vidéki éttermébe!

Végre ProWein 

Két év után megtartották a ProWeint: Düsseldorfra figyelt a világ borszakmája, ahol 36 borászat, 264 féle bor, 8 mesterkurzus volt 3 nap leforgása alatt.

Többet kevesebbért 

Márciusban és áprilisban mérséklődött a hazai borok belföldi feldolgozói értékesítési árának emelkedése, derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb borpiaci jelentéséből.

Pécsi cég reformálná meg az egészséges ételkiszállító piacot 

Tudatos táplálkozás, egészséges alapanyagok a küszöbödig szállítva, mindez országos lefedettséggel. Elindult a Nutrifit Kitchen, ami egy merőben új koncepciójú ételkiszállítós brand - tájékoztatta lapunkat a társaság.

MSZÉSZ: megszűnik a Gasztronómiai társelnöki pozíció 

Mivel az MSZÉSZ-ben működő éttermek száma nemhogy nőtt, hanem inkább csökkent az elmúlt időszakban, ezért többek közt emiatt változtatásról tett javaslatot a vezetőség, amelyet a május 18-i közgyűlés elfogadott.

Még erősebb védelmet kaphat a valódi parmezán 

Chipet tesznek a parmezánba. Felköthetik a nadrágjukat a sajthamisítók.

Az árpa az új kakaó 

Elkészült a kakaómentes csokoládéalternatíva, amelynek ráadásul jóval kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a kakaótartalmúnak. Hamarosan meg is lehet vásárolni.

Újra lesz idén hazai kajszi- és őszibarack 

Két szűk esztendő után idén a nyári gyümölcsök némileg jobb terméseredmént hoznak.

Továbbra is Kovács László az MVI elnöke 

Tisztújító Közgyűlést tartott május 16-án a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagsága. Egyhangúlag elfogadták a 2021. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, ismertették a 2022. évi költségvetési és cselekvési tervet, valamint megválasztották az MVI elnökségét, Képviselő testületét és Felügyelő Bizottságát, valamint Etikai Bizottságát - tájékoztatta lapunkat az MVI.

15 százalékkal nőtt a bérigény a vendéglátásban 

A vendéglátásban a 2021-es májusi nyitást követően 15 százalékos bérigény növekedés történt. Az elmúlt egy év csúcspontja tavaly decemberben volt - tájékoztatta lapunkat a profession.hu.

Grillszezonban is ott van a piacon a Kifli.hu 

Nemzetközi steak választékkal készül az online élelmiszerkereskedő a grillszezonra.

Eladja orosz gyorséttermeit a McDonald's 

A McDonald's Corp. amerikai gyorsétteremlánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be hétfőn a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Új időpontban, új helyszínen a Furmint Nagykóstoló 

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Ezek a borok vizsgáztak a legjobban a Szegedi Borfesztiválon 

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át a Tisza-parti városban.

Itt a Dining Guide 2022. évi díjazottjainak listája 

Hétfőn, május 16-án este kiosztották a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjait. Mutatjuk, kik lettek az idei győztesek.

Csepelről érkezik a sztárok ajándéka Cannes-ba 

A szíriai Damaszkuszból származó luxuscsokoládé márka, a GHRAOUI a filmfesztivál hivatalos ajándékozó partnereként kínálja finomságait a kiemelt vendégek és a jelen lévő világsztárok részére Cannes-ban. A szenvedély, az érzelmek, és a család évszázados története teszik a GHRAOUI-t világszerte kiemelkedővé, budapesti márkaboltja, és csepeli manufaktúrája pedig hazánk különlegességévé.

Papírcsomagolásba öltözik a Heinz ketchup 

De a ruhacsere sokkal nehezebb, mint előre gondolták.

II. Erzsébetnek saját desszertje van 

iskótatekercsekkel gazdagított citromos trifle lett II. Erzsébet királynő hivatalos platinajubileumi desszertje.

Balatoni Borok versenye 

A Balatoni Borok Versenyét idén 19. alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden. Az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően

Belgiumban kezdett ukrán sör készítésébe az AB InBev 

A most induló projekt humanitárius célokat szolgál.

Új multikulti gasztrohely nyitása Budán 

Ami biztos: a tulajdonosok nem babonások, hiszen május 13-ra, péntekre nyitják meg az UMO füsttel bélelt teraszát.

Kétnapos kulturális fesztivál indul a Somlón 

Soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

99 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma 

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, márciusban 98,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 124%-kal pedig az árbevétele - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bankholding.

A névadó főborász halála után díjazták a Thummerer-tételeket 

Két nagyarany-, hat arany- és két ezüstéremmel a VinAgora Nemzetközi Borverseny történetének legjobb eredményét érte el a Thummerer Pincészet. E páratlan teljesítmény méltó emléket állít a tavaly elhunyt legendás borász, Thummerer Vilmos emlékének.

Tényleg lebomlanak a lebomló zacskók? 

Nemrég az Auchan kivonta az összes hazai áruházából a súlyosan környezetszennyező, egyszer használatos műanyag zacskókat, amivel évi 172 tonna műanyagot vált ki a vállalat.

Meglepő mértékben nő az európai vegánok száma 

Európában a vártnál is nagyobb ütemben növekszik a vegánok száma. A legnagyobb arányú fejlődés Németországban figyelhető meg, ahol az asztalukról az állati termékeket száműzők köre 2020 végén meghaladta a 2,6 milliót, míg 2016-ban csupán 1,3 millióan voltak.

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi az idei Gourmet fesztivált 

Két év szünet után, az örökség témájával tér vissza a Gourmet fesztivál, amelynek során vezető magyar éttermek, cukrászdák, borászatok, sör- és pálinkafőzdék várják a vendégeket május 27. és 29. között a Millenárison.

Megszületett Székesfehérvár királyi desszertje 

Először hirdetett Székesfehérvár desszertversenyt, méghozzá nem is akármilyen alkalomból. 2022-ben a város az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulóját ünnepli, az Emlékév tiszteletére a helyi cukrászok kapcsolódó történelmi tematikájú süteményeket álmodtak meg. Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… – csak néhány az elkészült alkotások fantázianevei közül. A nyertes, azaz Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. cím birtokosa a Krém cukrászda alkotása lett, amely az Andreas Rex nevet viseli - tájékoztatta lapunkat a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Három újítás az idei Dining Guide versenyen 

Május 16-án, hétfőn este rendezik az Audi - Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálaestet, amelyre megjelenik az idei kalauz is. A szervezők az egy héttel korábbi sajtótájékoztatón három változtatást jelentettek be.

Csillag Richárd megy az ifjúsági szakács vébére 

Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely, Kristinus Borbirtok) fiatal séfje képviselheti hazánkat október 7-én a Mexikóvárosban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon (Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022). A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2022. május 3-án rendezte meg 27. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián - tájékoztatta lapunkat a társaság.  

Igazi hűsítő reklámok Miamiban 

Fokozottan fényvisszaverő reklámokkal fedi le Miami több lakóházának tetejét egy amerikai sörmárka.

Tovább drágulhatnak az éttermek 

A papírárak folyamatos növekedése, az élelmiszeripari és a szállítási költségek emelkedése várhatóan újabb drágulást eredményez a vendéglátóipar számára. Az ukrán-orosz konfliktus hatására az éttermi csomagolóeszközök külföldről történő beszerzése is részben új útvonalakon történik. A cellulóz árának emelkedése, globális papírhiányt eredményezett, amely hazákba is begyűrűzött. Az Indepack Kft. adatai szerint az inflációt meghaladó mértékkel nőtt a papír alapú elviteles dobozok (pl. pizzadoboz) ára az előző év második feléhez képest - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Romantikus rendezvényhelyszínként nyit újra a Bagolyvár 

Kifejezetten rendezvényekhez újították fel és nyitották újra a Bagolyvárat. Az egykori, másodhegedűs szerepet betöltő étterem a Gundel Étteremmel együtt került az Eventrend Group üzemeltetésébe, a tervek szerint különleges, vintage színfoltként jelenik meg a rendezvényhelyszínek palettáján - tájékoztatta lapunkat az Eventrend.

Új mentes hústermékek, kevesebb műanyag csomagolás a SPAR-nál 

Közel harminc új termékkel jelentkezik idén a multicég a friss húsok és húskészítmények terén, és környezetvédelmi szempontok miatt csökkenti a csomagolóanyagok műanyagtartalmát. Újabb mentes termékek kerülnek a polcokra a SPAR enjoy. convenience üzemből, és folytatódik az együttműködés Rácz Jenő sztárséffel is.

Varázsos lizsé hangulattal nyit a Gundel Kert 

A Gundel hatalmas terasza és kertje mindig is a társasági élet kiemelt helyszíne volt Budapesten. Az Eventrend Group – a Gundel 2021 decemberi megnyitása után – a kertet is megújította, hogy történelméhez méltó, de minden modern igényt kielégítő szabadtéri terület álljon a vendégek rendelkezésére.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!